Door beursschandaal getroffen Japanse bank kan zonder hulp niet meer verder Daiwa Bank zakt in tot regionaal bankje

De in opspraak geraakte Japanse Daiwa Bank heeft hulp van anderen nodig om te overleven. Met twee andere Japanse financiële instellingen, Sumitomo Bank en Nomura Securities, zijn besprekingen gaande over de ondersteuning van Daiwa....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Daiwa kreeg donderdag van de Amerikaanse financiële autoriteiten te horen dat het de eerstkomende drie jaar geen activiteiten meer mag ontplooien in de VS. Bovendien wordt de bank door de Amerikaanse justitie formeel in staat van beschuldiging gesteld. Vrijdag kwamen daar maatregelen van de Japanse toezichthouders bovenop. Zij dwingen Daiwa de buitenlandse activiteiten fors te verminderen.

Dat heeft tot gevolg dat Daiwa in ieder geval zijn personeelsbestand met 2600 personen zal verminderen. Nu werken bij de bank, die wereldwijd tot de top-25 behoort en de tiende van Japan is, nog 9600 mensen. Bovendien zal het voor Daiwa, zo menen analisten, heel moeilijk zijn om zijn activiteiten te reduceren tot die van een regionale bank. Volgens hen kan Daiwa het alleen niet redden en is hulp van anderen nodig.

Daiwa-president Takashi Kaiho deelde gisteren mee dat de bank vertegenwoordigingen in zeven landen zal sluiten. Daartoe behoren ook de vestigingen in Zuid-Korea en Taiwan. De activiteiten in Londen en andere Europese steden zullen flink verminderen.

Volgens Kaiho worden die stappen niet alleen ingegeven door de Amerikaanse strafmaatregelen. 'Het was nodig dat we ons gingen bezinnen op de cultuur en de werkwijze van de bank', aldus Kaiho. Daarenboven hebben ongetwijfeld ook de maatregelen van de Japanse financiële autoriteiten hun uitwerking niet gemist.

Het ministerie van Financiën beval Daiwa om zijn overzeese operaties te herstructureren, de buitenlandse kredietverlening te verminderen en de omvang van de effectenhandel terug te brengen. Zowel de Japanse als de Amerikaanse maatregelen zijn bijna zonder precedent. De Amerikanen hebben slechts één maal eerder ingegrepen bij een bank van formaat: in 1991 verbanden zij de roemruchte BCCI bank uit de VS.

De stappen van de Japanse regering worden echter ook ingegeven door de verwijten die Tokyo heeft gekregen van andere toezichthouders. De Amerikanen hebben langs diplomatieke weg laten weten dat zij het Japanse toezicht te laks vinden. Volgens de Fed, het Amerikaanse systeem van centrale banken, had de Japanse centrale bank veel eerder en harder moeten ingrijpen.

Volgens Daiwa-topman Kaiwo zal de Japanse Sumitomo Bank Daiwa helpen met de afwikkeling van haar activiteiten in de VS. Andere functionarissen lieten weten dat op de langere duur een fusie met Sumitomo tot de mogelijkheden behoort.

Volgens Sumitomo wordt daarover nu niet in detail onderhandeld, maar kan een dergelijke stap 'een optie voor de toekomst vormen'. Een belemmering hiervoor vormen mogelijk de aanklachten van de Amerikaanse justitie tegen Daiwa. Justitie is van mening dat Daiwa niet voldoende openheid van zaken heeft gegeven over de bedrijfsvoering.

Daiwa-topman Kaiwo toonde zich geschokt over de op handen zijnde vervolging van zijn bank in de VS, die de bank op een boete kan komen te staan van 1,3 miljard dollar. Volgens hem zal Daiwa zonder meer voldoen aan de eis dat de activiteiten afgebouwd worden. De aanklachten wees hij echter fel van de hand. Volgens hem is alleen Daiwa zelf geschaad door de activiteiten van zijn losgeslagen obligatiehandelaar, die er over een periode van elf jaar in slaagde 1,1 miljard dollar te verliezen zonder dat zijn superieuren er iets van in de gaten hadden. 'De cliënten hebben niets te lijden', zei Kaiwo.

Overigens vraagt Daiwa ook Nomura Securities om hulp. Dit effectenhuis, een van de grootste ter wereld, is met 3,3 procent de grootste aandeelhouder van Daiwa.

In een poging de financiële markten gerust te stellen, heeft de Japanse centrale bank laten weten dat zij banken te hulp zouden schieten die problemen zouden krijgen met de 'Japan-premie'. Dit is een opslag die Japanse banken moeten betalen op de internationale kapitaalmarkt. De kredietwaardigheid van deze instellingen is aan twijfel onderhevig, omdat alleen al dit jaar vier grote banken in Japan in de problemen zijn geraakt. De opslag is als het ware een premie die de internationale kapitaalmarkt vraagt voor het grotere risico.

De timing van de aankondigingen in Japan en de Verenigde Staten heeft te maken met het feit dat de financiële markten in Japan gisteren gesloten waren. Daardoor hebben de centrale banken in Tokyo en Washington de tijd om de reacties te peilen en eventueel extra maatregelen bekend te maken, voordat er maandag paniek kan ontstaan op de beurs in Tokyo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden