Doop

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria kreeg zaterdag in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag een plensje water over haar koninklijke snoetje, en ze geeuwde er nog maar eens vermoeid bij....

Wim de Jong

Mma's vader was voor het eerst officieel te gast in Nederland, en dit volgens een enqu van NOS Actueel met instemming van 86 procent van het volk. Jorge Zorreguieta was zaterdag ook de enige die op tv een traan wegpinkte, dus hij zal hebben geweten wat er van hem werd verwacht. Het Journaal vond het al met al een hartverwarmende gebeurtenis 'zonder veel ceremonieel', maar daarover kun je van mening verschillen. Zodra Maartje van Weegen in haar rol van nationale Mammaloe kruipt en je weer op dat zoete fluistertoontje over het Koninklijk Huis toespreekt, krijg je het Oranje-ceremonieel hoe dan ook toch wel toegediend.

Het EK, die andere grote tv-gebeurtenis, ging zaterdag verhoudingsgewijs erg low profile van start. Een klein theaterstukje rondom Columbus in een stadion in Lissabon, en daarna gauw over tot de orde van de dag: de aftrap van Portugal-Griekenland. Toch wel weinig tralala voor zo'n mega-evenement, constateerde je thuis verbaasd, maar dat heeft allicht te maken met het feit dat we als Nederlanders inmiddels al veel zuid-Europeser zijn dan de Zuid-Europeanen zelf. Wij vieren het leven het liefst groots en meeslepend. Welk ander land heeft nou drie verschillende zenders met drie bijna identieke EK-talkshows vanuit de Algarve?

Zaterdag gekeken naar Oranje in Portugal op SBS6. Weinig origineels onder de zon wel onbeschaamd commercieel. Fans mogen in OiP vragen stellen aan Oranje-spelers, wat ze steevast per telefoon van T-Mobile doen. Brandende supportersvraag aan Wesley Sneijder: 'Hoe vaak bel jij tijdens deze dagen nou naar huis?' Als kijker voel je je op zo'n moment natuurlijk voor achterlijk versleten. Maar net dat je op het punt staat voorgoed weg te zappen, neemt Louis van Gaal weer naast zijn schoolbord plaats om de ideale opstelling nog keer uit te leggen. Tja, dan groei je toch weer als vanzelf in het andere Oranje-ceremonieel mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden