Doolhofgekte

Geen koninklijke tuin zonder doolhof. Geen gotische kerk zonder labyrintische tekening op de vloer...

Jarenlang heeft Larry Weller, het hoofdpersonage uit Carol Shields' roman Larry's Party, nagedacht over het hoe van doolhoven. Hoe ontwerp je ze, hoe plaats je ze, welke heesters kies je, hoe moet je ze onderhouden en de groei onder controle houden. Bij toeval is Weller in de bloemsierkunst terechtgekomen.

Het is zijn hartstocht, zijn bezetenheid. Hij noemt zich een 'doolhofmaker'. Op zijn kaartje staat: Laurence J. Weller, verdwaaltuinen bv. Met de etymologie van het woord 'labyrint' houdt hij zich niet bezig, al kan Weller wel met enkele woorden vertellen wat een labyrint is. Het is een samengesteld pad. Dat is het. Een puzzel die degenen die de paden van het labyrint betreden in verwarring brengt en op een verkeerd spoor zet.

De Larry's onder ons die zich in dat onderwerp willen verdiepen, moeten Through the labyrinth lezen, het doolhovenboek van Hermann Kern. Er is nu een Engelse vertaling van het oorspronkelijk in het Duits geschreven standaardwerk over het labyrint. Kern, die in 1985 is gestorven, heeft jarenlang speurwerk verricht naar de betekenis en de vorm van duizenden doolhoven.

Zijn boek is een encyclopedie. Zulke puzzelachtige architecturen zijn ontworpen om mensen te bedotten. Het patroon is iets ongerijmds, schept genoegen in zijn kronkels en verleidingskunsten, frustreert de gevangene in het labyrintische web. Het is een door tuinarchitecten en beeldende kunstenaars veelgebruikt motief, een patroon van paden die met een lus weer bij zichzelf uitkomen. Het labyrint is, om het in middeleeuwse termen te zeggen, een soort pelgrimsweg in miniatuur. Schrijvers hanteren het labyrint als metafoor, zoals ook Shields in Larry's Party, waarin de doolhof de midlifecrisis symboliseert waar Larry Weller mee worstelt.

De raadselachtige vorm fascineert, geen koninklijke tuin zonder doolhof, geen gotische kerk zonder labyrintische tekening op de vloeren. Kern heef het allemaal bijeengezocht. Zijn boek is een schitterende catalogus, een uitputtende geschiedschrijving van een van de meest spectaculaire en ingenieuze hersenspinsels die mensen ooit ter lering en vermaak hebben bedacht.

Voor de liefhebber: in het Belgische Barvaux/Durbuy kun je deze zomer verdwalen in een Park der Labyrinten. Nog tot 23 september kun je er het labyrintenhuis bezoeken, een ongewone belevenis en een spannend spektakel in de volle natuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden