Dooie mus

De huismus heeft gewonnen. Het bruingrijze vogeltje – met meer dan 3.100 veertjes – staat opnieuw op plaats één in de toptien van meest waargenomen tuinvogels....

Twee weken geleden meldden officiële vogeltellers een andere rangorde. Vogelonderzoek Nederland (Sovon) turfde de laatste twee weken van vorig jaar ook het vogelgekwetter in Nederlandse achtertuinen. De merel was toen de meest gesignaleerde tuinvogel, gevolgd door koolmees, pimpelmees en vink. De Passer domesticus – huismus – staat bij Sovon op vijf, al langer dan vijf jaar achtereen.

Sovon staat voor wetenschap. De organisatie hanteert een strak telprotocol en laat goed opgeleide vogelkenners tellingen doen. Vogelbescherming inventariseert onzin, zeggen vogelaars die vaak meedoen aan officiële vogelinventarisaties.

Achttienduizend amateurtellers hebben het afgelopen weekend meegedaan aan goed bedoeld maar nutteloos cijferfetisjisme zonder enige wetenschappelijke waarde. In de telinstructies zitten valkuilen die een serieuze inventarisatie in de weg staan. Lees wat Vogelbescherming schrijft.

Zoals: begin een paar dagen voor de telling met voeren, hiermee trekt u niet alleen meer vogels naar uw tuin, maar ook meerdere soorten vogels, ’s winters zijn mussen vaak afhankelijk van voederplaatsen die mensen hebben ingericht; kies zelf dag en moment van tellen; ’s morgens vroeg zijn vogels het actiefst, dan zijn ze het meest te tellen; maak u geen zorgen over de vogels die u niet goed hebt gezien, noteer alleen vogels die u goed hebt waargenomen; voorkom dubbeltelling, ziet u tien keer een koolmees heen en weer vliegen, tel er maar één, vogels die over de tuin heen vliegen, hoeft u niet mee te tellen; heeft u geen tuin, dan kunt u ook in het park in de buurt tellen.

‘Nee, deze inventarisatie heeft geen wetenschappelijke pretentie en waarde’, reageert Vogelbescherming. ‘En inventariseren is geen goed woord. Onze jaarlijkse vogeltelling is een leuk evenement om mensen betrokken te krijgen bij vogels en bij wat er in hun achtertuin gebeurt.’

Maar die toptien dan, dat suggereert toch exactheid?

Vogelbescherming: ‘Nee. Het feit dat de mus op één staat, betekent niet meer dan dat er op die dag achttienduizend mensen vooral veel mussen in hun achtertuin hebben geteld.’

‘Inderdaad, je kunt er niets mee’, zegt ook Sovon.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden