Doof meisje seksueel misbruikt

Een 14-jarige leerlinge van de dovenschool van de Koninklijke Effatha Guyot Groep in Zoetermeer heeft aangifte gedaan van verkrachting en seksueel misbruik door medeleerlingen....

De seksuele handelingen zouden onder schooltijd hebben plaatsgevonden in de klas, de gangen, het toilet of op het schoolplein als even geen toezicht aanwezig was. De jongens, tussen de 13 en 15 jaar oud, zouden haar soms alleen, soms in groepsverband hebben belaagd. De school telt 270 leerlingen en tweehonderd personeelsleden. Toen het meisje in oktober een groepsleider en een vertrouwenspersoon inlichtte, zou het misbruik al jaren gaande zijn geweest.

Het meisje is ondergebracht in een pleeggezin, omdat haar moeder het er zeer moeilijk mee heeft, zegt bestuursvoorzitter Bakker van de Effatha Guyot Groep. Bakker: 'Bij dit type dove kinderen speelt niet alleen hun doofheid een rol, maar ook opvoedings- en leerproblemen. Ze hebben een wat lager IQ en hebben extra begeleiding nodig.'

In een verklaring legt de school uit dat dove kinderen in hun sociale, normatieve en emotionele ontwikkeling een belangrijk stuk nuancering missen. Beelden en signalen, ook die van seksuele aard, vatten zij nogal eens letterlijk op. 'Door hun handicap zijn zij per definitie ook meer aangewezen op het aanraken en betasten van anderen als zij iets duidelijk willen maken of de aandacht willen trekken. In de puberteit gaat het dan soms fout.' Het meisje krijgt professionele begeleiding. De jongens zijn van school gestuurd en krijgen thuis les.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden