nieuwschina

Doodvonnis voor Chinese kleuterjuf die 25 kinderen vergiftigde

Een Chinese kleuterjuf is ter dood veroordeeld voor het vergiftigen van 25 leerlingen. Eén van hen overleed na een medische lijdensweg van tien maanden.

Marije Vlaskamp
Natriumnitriet. Beeld .
Natriumnitriet.Beeld .

Na een ruzie met een collega over orde houden in de klas nam de nu veroordeelde kleuterjuf Wang Yun maart vorig jaar wraak: ze deed natriumnitriet in de ochtendpap van de leerlingen van haar rivaal. Alle 25 kinderen die de pap hadden gegeten, werden ziek. Een jongetje stierf.

De 37-jarige Wang verdedigde zich voor de rechtbank in Jiaozuo in de Midden-Chinese provincie Henan met het argument dat ze niet wist dat de kinderen er ziek van zouden worden. Het is nog onduidelijk of ze in beroep gaat tegen het doodvonnis.

In 2017 had ze na een familieruzie echter al eens natriumnitriet – dat onder andere kan worden gebruikt als conserveringsmiddel – in een drinkbeker van haar echtgenoot gedaan. Die hield daar lichte verwondingen aan over.

‘Uitzonderlijk wreed’

De rechtbank vond het ‘uitzonderlijk wreed’ dat ze opnieuw natriumnitriet online had gekocht om ‘zonder na te denken over de gevolgen’ de chemische stof in het ontbijt van de pupillen te doen. De vergiftiging op de kleuterschool veroorzaakte een golf van ontzetting in China, waar leraren vaker worden beschuldigd van het mishandelen van jonge kinderen. Er zijn meerdere incidenten bekend van dodelijke vergiftiging van scholieren met yoghurt door personeelsleden die ruzies met collega’s uitvochten, of probeerden concurrerende scholen in een kwaad daglicht te stellen.

Veiligheid op school is een kopzorg voor Chinese ouders. Omdat de meeste ouders allebei werken brengen kinderen lange dagen door op school. Op het platteland zijn oudere kinderen vaak intern: op kostscholen.

Chinese ouders besteden bijna al hun geld en energie om hun kind op een goede school te krijgen en die competitie voor de beste opleiding begint al bij de dagopvang voor de allerjongsten.

Naalden en slaappillen

De keuze voor een prijzige kleuterschool garandeert geen veiligheid, bleek in 2017 uit een schokkende affaire op een dure kleuterschool in hoofdstad Beijing. Een kleuterjuf werd veroordeeld tot achttien jaar cel wegens het ‘temmen’ van haar klasje met naalden. Ook kregen kinderen slaappillen bij de lunch.

Op dit moment is China in de ban van een nieuwe affaire op een peuterschool in Hohhot, de hoofdstad van de autonome regio Binnen-Mongolië. Daar troffen acht ouders sporen van prikjes op de lichamen van hun kinderen aan. Volgens staatspersbureau Xinhua gebruikte hun leraar ‘rode naalden en tandenstokers’ als ze ongehoorzaam waren. Drie personeelsleden van de peuterschool zijn gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden