Doodstraf

President Clinton heeft de uitvoering van een geplande doodstraf voor vier maanden uitgesteld (de Volkskrant, 3 augustus). Tevens heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie de federale regels verruimd waarmee ter dood veroordeelden hun straf kunnen aanvechten....

ZWOLLE Koos Nuninga

Terecht worden er steeds meer vraagtekens gesteld bij de vermeende preventieve werking van de doodstraf. Zo heeft de herinvoering van de straf in de VS niet geleid tot een significante afname van het aantal moorden. Integendeel. Het is curieus dat de felste voorstanders van de doodstraf gevonden worden onder de voorvechters van vrij vuurwapenbezit. Met name de machtige National Rifle Association (NRA) speelt hierbij een bedenkelijke rol. Het is een feit dat het vrije bezit van vuurwapens het aantal dodelijke slachtoffers van geweld vergroot.

Doodstrafaanhangers in de VS maken zich in het algemeen weinig zorgen over de werkelijke oorzaken van zware criminaliteit in hun land: sociale en raciale segregatie. Het structureel aanpakken van deze problemen is een veel betere oplossing dan het propageren van door de staat geïnstitionaliseerde moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden