Doodstraf voor Pakistaanse moeder die dochter in brand stak uit eerwraak

Een rechtbank in Pakistan heeft maandag een vrouw ter dood veroordeeld wegens eerwraakmoord. Parveen Rafiq had haar 18-jarige dochter levend verbrand omdat zij was getrouwd zonder toestemming van de familie. Tegenover het hof in de stad Lahore zei de weduwe haar dochter Zeenat te hebben gedood 'omdat zij de familie te schande had gemaakt'.

Rob Vreeken
Politieagenten nemen Paveen Rafiq mee naar de rechtbank in Lahore, Pakistan, 10 juni 2016. Beeld epa
Politieagenten nemen Paveen Rafiq mee naar de rechtbank in Lahore, Pakistan, 10 juni 2016.Beeld epa

Zeenats broer Anees werd veroordeeld tot levenslang omdat hij, samen met zijn moeder, zijn zuster had vastgebonden en geslagen. Daarna werd ze door de moeder met petroleum overgoten en in brand gestoken. De vrouw rende vervolgens de straat op, sloeg zichzelf op de borst en riep tegen buren: 'Mensen, ik heb mijn meisje vermoord omdat ze zich slecht heeft gedragen!'

Zeenat was begin juni van huis weggelopen met haar vriend Hassan Khan, een motormonteur, om met hem te trouwen. De familie was tegen het huwelijk vanwege de etnische achtergrond van de jongen. Hij was pashtun, het meisje punjabi.

Na vier dagen liet de familie het meisje weten dat alles was vergeven en dat zij weer welkom was, volgens een reconstructie van nieuwszender Al Jazeera. Er zou een bruiloft worden georganiseerd en het paar zou mogen samenwonen. Een oom stelde zich garant voor het naleven van de beloften.

Die bleken echter niets waard. Na terugkeer werd het meisje vermoord. De familie van Hassan Khan moest het meisje begraven. Zij troffen het lichaam aan in de tweekamerwoning van het gezin in een arme wijk van Lahore, voor oud vuil achtergelaten op de trap.

Volgens het zusje van het vermoorde meisje, Shazia, waren de spanningen in het gezin toegenomen nadat haar vader enkele jaren geleden was overleden. De moeder had vooral problemen met wat zij zag als de ongehoorzaamheid van Zeenat. Het zusje had haar moeder gesmeekt Zeenat te verstoten in plaats van te vermoorden.

'Karo-kari'

Eerwraakmoorden komen veelvuldig voor in Pakistan. Volgens de Pakistaanse Mensenrechtencommissie waren er in 2015 ruim 1.100 geregistreerde gevallen van 'karo-kari', zoals het in Pakistan heet. Vermoedelijk lag het echte aantal hoger.

Bij eerwraakmoorden is het slachtoffer over het algemeen een jonge vrouw, de dader meestal een mannelijk familielid, dat door verwanten wordt aangewezen om de geschonden familie-eer te wreken. Meestal gaat het om meisjes die zijn weggelopen met een vriend of anderszins op 'ongepaste' wijze contact hebben gehad met een man buiten de familie.

Wet aangepast

Lange tijd bleven de meeste eerwraakmoorden ongestraft doordat de wet de familie van de dader de mogelijkheid bood bij de familie van het slachtoffer vergeving te vragen, eventueel gepaard met schadevergoeding. Omdat het één en dezelfde familie betrof, kon de dader makkelijk vrijuit gaan.

In oktober werd de wet door het Pakistaanse parlement aangepast. Sindsdien kan de familie met 'vergeving' nog steeds de doodstraf afkopen, maar niet langer gevangenisstraf.

Directe aanleiding voor de wetswijziging was de moord op de 26-jarige Qandeel Baloch, de 'Pakistaanse Kim Kardashian'. Fotomodel en actrice Baloch was, na haar deelname aan de tv-show Pakistan Idol in 2013, een internetberoemdheid geworden door filmpjes van haar dagelijks leven op sociale media te verspreiden.

Daarbij liet ze zich weinig gelegen liggen aan de conservatieve mores in de Pakistaanse samenleving. Zo beloofde ze in maart vorig jaar een stripdans te doen als het Pakistaanse cricketteam zou winnen van India (India won met 6 wickets). Ook begon ze steeds vaker kritiek te leveren op de maatschappelijke positie van vrouwen in Pakistan.

Baloch was gescheiden. In interviews zei ze door haar toenmalige echtgenoot te zijn mishandeld.

Op 15 juli vorig jaar werd ze door haar broer gewurgd in haar slaap. Dat gebeurde in het ouderlijk huis in de stad Multan. De broer is in december voorgeleid voor de rechter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden