Doodstraf, boerkaverbod en veel asfalt

Als Rita Verdonk haar aanhang volgt en zij het voor het zeggen krijgt, zal een aantal controversiële maatregelen worden doorgevoerd.

Van onze verslaggever Jan Tromp

Zij kregen dertig stellingen voorgelegd over kwesties als het fileprobleem, het aantal moskeeën in Nederland en de doodstraf.

De aanhang van Verdonk vindt de doodstraf gerechtvaardigd voor moord, verkrachting en terrorisme. Van de potentiële aanhang spreekt 57 procent zich uit voor de doodstraf. Van alle Nederlanders is dat 42 procent. Van de kiezers die zeker niet op Verdonk zullen stemmen is dat 36 procent.

Moslims krijgen het niet gemakkelijk. ‘Dat wij Nederlanders in ons eigen land steeds maar moeten opschuiven en ons moeten aanpassen aan nieuwe culturen, daarvan zeg ik: genoeg!’, zei ze donderdagavond. ‘Er zijn grenzen.’

Dat vindt ook haar aanhang. Er komt een straatverbod voor boerka’s, zegt 89 procent van haar potentiële aanhang. Van alle Nederlanders vindt dat 71 procent. En volgens 80 procent van de potentiële Verdonkstemmers mogen geen nieuwe moskeeën worden gebouwd in Nederland.

Verdonk zal haar keuzes laten afhangen van de wil van de meerderheid. Ze stelt zich voor dat op de website van TON kiezers discussiëren over politieke onderwerpen en een zekere uitkomst bereiken. Van alle Nederlanders noemt 65 procent dit idee ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Bij de potentiële TON-stemmers is dat 94 procent.

‘Als Rita Verdonk haar beleid wil baseren op de meerderheidsstem, staat haar nog een aantal lastige dilemma’s te wachten’, zegt Peter Kanne van TNS NIPO. Een aantal voorstellen laat zich slecht met elkaar verenigen. Wie met een pleidooi voor meer snelwegen van zes banen én extra geld tegen de luchtvervuiling naar de minister van Financiën stapt, kan bij hem niet op een warm onthaal rekenen.

In een peiling van TNS NIPO (voor RTL) zou TON 25 zetels behalen. Dat zijn er 4 minder dan bij de oprichting in oktober, maar 11 meer dan in januari. Verliezers zijn PvdA (23), VVD (18) en CDA (30).

Lees de resultaten hier (doc)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden