Doodsstrijd veroordeelde in Arizona duurt twee uur

In de Amerikaanse staat Arizona is een nieuw, macaber hoofdstuk toegevoegd aan de almaar langer wordende schandkroniek van mislukte executies. De doodsstrijd van de veroordeelde duurde twee uur, terwijl er tegelijkertijd over het hoofd van de stervende man een juridisch steekspel uitbrak.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - De executie van Joseph Wood met dodelijke injecties begon woensdagmiddag plaatselijke tijd om 13.52 uur. Normaal duurt zo'n terechtstelling tien tot vijftien minuten, maar nu sleepte zij zich bijna twee uur voort. In die tijd hapte Wood herhaaldelijk naar lucht, zeiden sommige getuigen. Zijn advocaten namen met spoed contact op met een federale districtsrechtbank om de executie te onderbreken.

'Hij leeft nog', zeiden ze in een beroep dat ze even na 15.00 uur indienden. Ook belden ze zelfs met rechter Anthony Kennedy van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in het land. Kennedy weigerde per telefoon de procedure stop te zetten. De advocaten sloegen ook alarm bij het Hooggerechtshof van Arizona, maar voordat het hof en de districtsrechtbank antwoordden, overleed Wood. Dat was om 15.49 uur.

De autoriteiten zeiden dat de gevangene al die tijd buiten bewustzijn was geweest. 'Er werd niet naar lucht gehapt. Hij sliep', zei een woordvoerster van de minister van Justitie van Arizona. Zij was ook bij de terechtstelling. Gouverneur Jan Brewer zei bezorgd te zijn over de lange duur van de executie. Er komt een onderzoek, maar ze wees erop dat volgens getuigen en artsen Wood niet had geleden.

Eerder ging het mis bij terechtstellingen in Oklahoma en Ohio. Dit heeft te maken met een boycot door grote farmaceutische concerns in Europa en de VS. Zij weigeren nog langer de middelen te leveren voor een zachte dood als die worden gebruikt bij executies.

Dat brengt Amerikaanse staten met de doodstraf in problemen. Zij moeten op zoek naar alternatieve leveranciers en middelen. Daarbij kan van alles fout gaan. Vaak betreft het kleinere laboratoria die onder minder streng toezicht staan. Bovendien worden nieuwe combinaties van dodelijke stoffen gebruikt waarmee nauwelijks ervaring bestaat. President Obama heeft een onderzoek gelast.

Amerika is een van de weinige westerse landen die de doodstraf nog kennen. Steeds meer Amerikanen keren zich ervan af. Hooguit in een tiental van de vijftig staten wordt zij nog geregeld toegepast, met Texas voorop.

Sommige staten laten veroordeelden kiezen tussen de elektrische stoel, de galg, het vuurpeloton, de gaskamer en een injectie. De injectie komt het meest voor en wordt gezien als de meest humane manier, maar als gevolg van de boycot van de farmaceutische concerns is dat niet meer zo en wordt nu weer gesproken over andere methoden. Tennessee is van plan weer de elektrische stoel gebruiken. Wyoming en Utah overwegen de herinvoering van het vuurpeloton.

Wood was veroordeeld voor het doden van zijn vriendin, met wie hij ruzie had gekregen, en haar vader.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden