Doodsoorzaak alle kinderen op lijst

Lijkschouwers gaan voortaan de doodsoorzaak van alle minderjarigen vastleggen in een centraal register. In negen ziekenhuizen komen deskundigenteams die onverklaarbare sterfgevallen onderzoeken....

Dat staat in een protocol over lijkschouwing bij minderjarigen dat op verzoek van drie ministeries is opgesteld door een commissie van artsen en juristen. Al jaren wordt gesuggereerd dat in Nederland jaarlijks 50 tot 80 kinderen na mishandeling overlijden. Maar die gegevens zijn slecht onderbouwd, zegt voorzitter Kees Das van het Forensisch Medisch Genootschap (FMG), die deel uitmaakte van de commissie. ‘Ik denk dat het een veel te hoge schatting is.’

Het kabinet wil dat artsen een sterfgeval met onbekende oorzaak voortaan melden bij deskundigenteams. Die moeten worden ondergebracht bij negen academische en topklinische ziekenhuizen.

De teams moeten 24 uur per dag oproepbaar zijn en binnen drie dagen de doodsoorzaak vaststellen.

Lijkschouwers krijgen ook zicht op alle gevallen van natuurlijke dood. Onduidelijk is of zij die zelf gaan beoordelen of slechts telefonisch bespreken met de arts. De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over twee concurrerende wetsvoorstellen. Alle bevindingen van de lijkschouwers worden geregistreerd bij GGD Nederland, aldus Das.

De huidige registratie van doodsoorzaken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek klopt niet doordat artsen, ook als ze de doodsoorzaak niet weten, soms een verklaring van natuurlijke dood afgeven. Zij behoren in geval van twijfel een lijkschouwer te bellen, maar doen dat niet altijd.

Van de 300 lijkschouwers heeft bovendien slechts de helft een opleiding gehad. Wettelijke kwaliteitseisen zijn hard nodig, meent Das, maar veel GGD’s vinden scholing te duur.

Het kabinet wil geen beroepseisen vastleggen. Das: ‘Als iedere ongeschoolde arts mag blijven schouwen, worden verdachte sterfgevallen gemist.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.