Doodslag onbewezen na moord op terras

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag de 35-jarige Pauli V. uit Oss vrijgesproken van doodslag op timmerman Christ van der Loop, die in augustus vorig jaar werd doodgeschopt op een caféterras in Vinkel....

Ook twee handlangers die betrokken waren bij de knokpartij op het terras, de 36-jarige Wim V. uit Oss en de 30-jarige Hannes van E. uit Nistelrode, werden vrijgesproken als medeplichtigen aan de dood van de Vinkelaar. Tegen hen was elk vier jaar geëist. De rechtbank veroordeelde het drietal slechts voor 'openlijke geweldpleging tegen personen en goederen'. De aggressiefste, Wim V., kreeg 18 maanden cel, de andere twee werden veroordeeld tot 14 maanden.

Cruciaal voor het vonnis waren de stellige en consistente verklaringen van twee getuigen, die hadden gezien dat iemand met schoenen aan Van der Loop had geschopt. De drie verdachten droegen badslippers of waren blootsvoets, omdat ze de slippers tijdens de vechtpartij verloren. De rechter vond verder de omstreden verklaring van Hannes van E. onvoldoende overtuigend. Daarin wees hij Pauli V. aan als mogelijke dader. Die belastende verklaring werd later weer ingetrokken en ter zitting ontkende de verdachte ooit zoiets gezegd te hebben tegen de politie.

De ruzie op het terras van café D'n Driehoek ontstond toen de 16-jarige zoon van Wim V. met een groep jongeren terugkeerde uit de disco om zijn fiets op te halen. Na een woordenwisseling met de eigenaar en enkele bezoekers van het café vielen rake klappen. Jantje V. belde naar huis en vroeg om hulp, waarna zijn vader met twee vrienden uitrukte. Binnen acht minuten waren ze ter plekke, parkeerden hun auto's en stormden het terras op. 'Als een ware knokploeg' gingen ze te keer, aldus de rechter. 'In minder dan geen tijd hadden ze een ware ravage aangericht.'

De rechter noemt deze eigenrichting zo laakbaar dat een zware straf op zijn plaats is. Maar de advocaten denken daar anders over. Tijdens de rechtszaak schoten ze al volop gaten in het requisitor van de officier van justitie, die slechts via 'wegstreping' bij de hoofddader leek te zijn gekomen. Volgens de advocaten resteert buiten de tragische dood van de 50-jarige timmerman niets meer of minder dan een ordinaire vechtpartij in een café. Zij vroegen vrijspraak, omdat het drietal voor dat relatief lichte vergrijp al lang genoeg had gezeten.

'Het is vreselijk voor de nabestaanden, maar ik vrees dat de dader nog vrij rondoopt', aldus raadsman J. Gerrits. Volgens hem hebben politie en justitie met de arrestatie van de drie verdachten veel te snel geconcludeerd dat daarmee de zaak-Vinkel was opgelost. Er waren meer personen betrokken bij de vechtpartij.

De nabestaanden van Christ van der Loop reageerden aangeslagen op het vonnis. Zij zien de drie verdachten nog steeds als schuldig aan de dood van de timmerman. Ook in Vinkel, een dorp in de buurt van Oss, werd met ongeloof gereageerd.

Persofficier G. Bos vindt het voorbarig om te concluderen dat Van der Loop door een onbekende vierde is doodgeschopt: 'Het kan ook één van de drie zijn geweest. Maar de rechter vindt dat daarvoor onvoldoende bewijs is. Het Openbaar Ministerie en de verdediging wisten gisteren nog niet of ze in beroep gaan tegen het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden