Doodschoppen Joes Kloppenburg bestraft met acht jaar gevangenis

De 21-jarige Richard L., die vorig jaar de Amsterdammer Joes Kloppenburg doodtrapte, is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De 26-jarige Joes Kloppenburg werd in augustus vorig jaar in de Voetboogstraat in het centrum van Amsterdam om het leven gebracht. Hij was opgekomen voor willekeurige voorbijgangers die door de stomdronken Richard L. en enkele vrienden zonder aanleiding werden geschopt en geslagen.

Nadat Kloppenburg had gevraagd ermee op te houden, kreeg hij de volle laag. Hij raakte in coma en overleed korte tijd later. Twee andere passanten die L. en zijn maten wilden stoppen, werden ook in elkaar geslagen.

Bij de vaststelling van de straf heeft de rechtbank in het bijzonder meegewogen 'de buitengewoon agressieve uitbarsting' van L., die in korte tijd de levens van Kloppenburg en diens nabestaanden verwoestte. 'Door zijn geweldsexplosie is een jonge man die vol vertrouwen en dromen zijn toekomst tegemoet zag, het leven ontnomen.'

De andere slachtoffers moeten nog geruime tijd worden behandeld door artsen en fysiotherapeuten, terwijl volledige genezing niet zeker is. Psychisch is de zaak voor deze slachtoffers moeilijk te verdragen, aldus de rechtbank.

De rechtbank, die stelt dat de geweldsexplosie van Richard L. de in de samenleving voorkomende gevoelens van angst en onveiligheid heeft versterkt, zegt ook rekening te hebben gehouden met de jeugdige leeftijd van L. en met het feit dat hij geen strafblad had en hij voor de rest van zijn leven de gevolgen van zijn optreden met zich mee moet dragen.

Aan een lichte persoonlijkheidsstoornis van L. is geen waarde toegekend. Er zijn volgens de rechtbank onvoldoende aanknopingspunten om tussen die stoornis en het doodtrappen van Joes Kloppenburg een causaal verband te leggen.

De psychiaters die hem onderzochten, menen dat L. in de Voetboogstraat vooral zijn zelfbeheersing heeft verloren door het bovenmatige drankgebruik. De officier van justitie ziet wel verband tussen de persoonlijkheidsstoornis en de vechtpartij en vreest voor recidive.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden