Doodsberichten uit tempelcomplex bij Khao Lak

In Khao Lak worden bij een tempel lijken geïdentificeerd aan de hand van gebit en botstructuur. 'Het ziet er erg uit, maar het verdriet van de nabestaanden is groter.' Aan het hek hangen foto's van vermisten

Op borden bij het hek hangen foto's van vermisten en van opgezwollen doden, voor de tempel staan stapels snel in elkaar getimmerde lijkkisten, achter het complex liggen de lijken in lange rijen. Sommige verpakt, andere open en bloot omdat ze worden onderzocht. De stank is indringend, ook al wordt een deel van de lichamen bewaard in tot koelruimte omgebouwde containers.

Dit kun je nabestaanden niet aandoen. Het is dan ook niet de bedoeling dat zij persoonlijk hun vermisten komen identificeren. Dat gebeurt op afstand, met de gegevens die door identificatieteams zijn vastgesteld.

'Wij beschrijven de lichamen aan de hand van onder meer het gebit en de botstructuur', zegt Willem Jas, een van de leden van het Nederlandse Rampen Identificatie Team (RIT). 'Anderen verzamelen bij familie en bekenden bijzonderheden over de vermisten, zoals het dragen van een piercing of een tatoeage, en stellen uiteindelijk de identiteit vast.'

Zestien Nederlanders forensische experts werken in de tempel des doods samen met Thaise collega's en teams uit diverse andere Europese landen. Ongeveer de helft van de ruim 4800 doden die tot nu toe zijn geteld, bestaat uit toeristen. Khao Lak, zo'n honderd kilometer ten noorden van Phuket, was opvallend populair bij Scandinaviërs, vooral bij Zweden. Bij de tempel hangen vier foto's van een Zweeds gezin in betere tijden: een meisje van tien, een jongen van veertien en beide ouders, veertigers. Nu staat boven alle vier: vermist.

Extra druk is het vandaag in het mortuarium omdat de Thaise premier Thaksin Shinawatra zich mengt tussen de forensische experts, artsen en talloze vrijwilligers. Omstuwd door vooral Thaise verslaggevers toont hij zijn medeleven. Een enkeling klaagt over de enorme media-belangstelling. 'De mensen worden erdoor van hun werk gehouden', verzucht een vrijwilliger.

Om de verspreiding van ziekten te voorkomen moeten bezoekers zich bedekken met mondkapje, plastic handschoenen, papieren jas, haarkapje en laarzen. Bij vertrek wacht de ontsmettingsspuit.

Het zal naar verwachting nog maanden duren voordat alle doden een naam hebben. Zolang zullen er borden met foto's langs de weg van Phuket naar Khao Lak blijven staan. Zolang zullen er doodsberichten uitgaan naar families in Thailand, Europa en Australië.

Hoe ondergaan de leden van de rampenteams de ongekende omvang van het menselijk leed waarmee ze elke dag weer worden geconfronteerd? Willem Jas, van beroep accountmanager bij de politie: 'Het ziet er hier erg uit, maar het verdriet van de nabestaanden is erger. Degenen die contact hebben met de familieleden hebben het volgens mij zwaarder. Wij komen 's avonds na het werk bij elkaar in het hotel en daar praten we over onze ervaringen.'

Dat de Yanyao-tempel is uitgekozen om als mortuarium te dienen is niet verwonderlijk: het complex ligt in de buurt van de zwaarst getroffen Thaise streken. Vooral hij Khao Lak is de verwoesting enorm. Hotels, bungalows en woningen zijn eenvoudig weggevaagd. Een zeeschip van de politie ligt honderden meters landinwaarts neergekwakt als herinnering aan de kracht van de monstergolven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden