Doodrijder wordt harder aangepakt

De Nederlandse rechter straft veroorzakers van dodelijke verkeersongelukken steeds zwaarder. Verkeersrechtdeskundige R. Polak spreekt van een 'opwaartse beweging', die 'langzaam doorzet'....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Daarmee maakt de rechtbank gebruik van de mogelijkheid van de Wegenverkeerswet om veel zwaarder te straffen dan voorheen. Twee jaar geleden ging de maximale straf voor de veroorzaker van een dodelijk ongeval omhoog van één naar drie jaar. Als er sprake is van drankgebruik of overschrijding van de maximumsnelheid, is de maximale straf zelfs verhoogd van drie naar negen jaar.

Vóór de wetswijziging leidden lage straffen voor wegpiraten vaak tot groot maatschappelijk onbegrip. Een motorrijder die in 1994 met 150 kilometer per uur door de bebouwde kom in Vlissingen reed, de macht over het stuur verloor en een jong meisje doodreed, werd veroordeeld tot zes maanden celstraf.

Het Openbaar Ministerie zocht zijn toevlucht soms in het strafrecht, door de verdachte te beschuldigen van doodslag. Maar daarvoor moet opzet of voorwaardelijke opzet bij het veroorzaken van een dodelijk ongeval worden bewezen. Dat is vaak moeilijk.

'Vooral de onverschilligheid voor de gevolgen van het eigen gedrag telt nu', zegt jurist Polak. 'De rechter tilt zwaar aan het gebrek aan egards voor je medemens in het verkeer.'

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch is blij 'dat de rechtbank het signaal geeft dat dit soort ongevallen zwaar worden opgenomen', zegt persofficier van justitie H. de Goede. Of het OM desondanks tegen de veel hogere straf dan de eis in beroep gaat, is volgens haar nog 'onderwerp van studie'.

Advocaat H. van Dijk van de veroordeelde automobilist heeft reeds beroep aangetekend tegen het vonnis. Hij bestrijdt dat zijn cliënt ten tijde van het ongeval achter het stuur zat, een omstandigheid die de rechtbank wel bewezen achtte. De verdachte heeft zich volgens de rechtbank onder invloed van drank en drugs schuldig gemaakt aan een roekeloze inhaalmanoeuvre. Daardoor kwam een tegenligger om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden