Dood van witte neushoorn Sudan brengt diersoort op drempel van uitsterven

Het waarschijnlijk laatste mannelijke exemplaar van de noordelijke witte neushoorn is maandag gestorven in Kenia. De dood van de 45-jarige neushoorn Sudan brengt de diersoort op de drempel van uitsterven. In Kenia leven alleen nog twee vrouwtjes.

Mark Schenkel
De neushoorn Sudan. Beeld anp
De neushoorn Sudan.Beeld anp

De Keniaanse krant Daily Nation meldde het nieuws van Sudans overlijden dinsdagochtend met een rode banner op zijn website en de woorden 'breaking news'. Sudan leefde sinds 2009 in het Keniaanse natuurreservaat Ol Pejeta, onder permanente gewapende bescherming. Zijn gezondheid ging de laatste tijd snel achteruit en maandag werd besloten hem te laten inslapen.

Richard Vigne, de directeur van natuurreservaat Ol Pejeta, hoopt dat Sudans overlijden de bewustwording in de wereld versterkt over bedreigde diersoorten in het algemeen. 'Op een dag wordt zijn overlijden hopelijk gezien als een doorslaggevend moment voor natuurbeschermers wereldwijd', aldus Vigne in een verklaring.

De noordelijke witte neushoorn leefde oorspronkelijk in onder meer Congo, Oeganda en (Zuid-)Soedan. Stroperij leidde vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw tot een drastische afname van het aantal exemplaren. In 2006 werden er in Congo nog vier gezien, maar zij zijn intussen 'waarschijnlijk uitgestorven', volgens de Internationale Unie voor Natuurbehoud. De dieren in Ol Pejeta in Kenia zijn 'de enige bevestigde populatie'.

Tinder

Neushoorn Sudan werd geboren in 1973 in wat nu Zuid-Soedan is. Na gevangenneming werd hij verscheept naar een dierentuin in toenmalig Tsjechoslowakije. In 2009 werd Sudan met drie andere noordelijke witte neushoorns overgebracht naar de meer natuurlijke omgeving van Ol Pejeta, in een laatste poging de diersoort te laten voortplanten. Om aandacht en geld te genereren voor de inspanningen werd Sudan vorig jaar geregistreerd op dating-app Tinder.

In Ol Pejeta leven nu alleen nog Sudans dochter Najin en zijn kleindochter Fatu. Een ultieme poging om de noordelijke witte neushoorn alsnog te laten voortbestaan lijkt af te hangen van de ontwikkeling van een techniek voor kunstmatige inseminatie. Eitjes van de twee resterende vrouwtjes moeten dan bevrucht worden door opgeslagen zaad van overleden mannetjes en ingebracht worden bij een draagmoeder.

Sudans dochter Najin en kleindochter Fatu zijn zelf niet meer in staat om een zwangerschap te volbrengen. De draagmoeder zou moeten komen van de zuidelijke witte neushoorn, een familielid van de noordelijke witte neushoorn. Van de zuidelijke witte neushoorn zijn er volgens het Wereldnatuurfonds nog meer dan twintigduizend exemplaren. Ze leven vooral in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië.

Sudans genenmateriaal wordt overigens ook opgeslagen voor eventuele toekomstige voortplanting via geavanceerde celtechnologie.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden