Dood student tijdens drankgelag op campus wekt beroering in VS

De politie van Boston onderzoekt de dood van een achttienjarige student, die tijdens een studentenfeest overleed als gevolg van overmatig drankgebruik, als een mogelijke moordzaak....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Vrijdag raakte Scott Krueger in een coma toen hij tijdens een feest van zijn studentenvereniging Phi Gamma Delta alcoholvergiftiging had opgelopen. Zondag bezweek de eerstejaarsstudent van het prestigieuze Massachussets Institute of Technology (MIT). In zijn lichaam werd een alcoholpeil (.410) aangetroffen van vijf maal de toegestane hoeveelheid voor automobilisten.

Aangezien drankgebruik door jongeren onder de 21 jaar bij wet is verboden, wordt onderzocht of Krueger door zijn clubgenoten gedwongen was de alcohol tot zich te nemen. In dat geval kan betrokkenen opzettelijke doodslag worden aangerekend. Volgens een advocaat van de studentenvereniging betrof het feest geen rituele inwijding, waarvan drankgebruik een traditioneel onderdeel vormt.

Dat was wel het geval toen in augustus een nieuwe student aan de Lousiana State University na buitensporig drinken op een ontgroeningsavond in een ziekenhuis overleed, eveneens aan de gevolgen van acute alcoholvergiftiging. De roep om restrictie van alcoholgebruik tijdens feestjes van studentenverenigingen is na de gebeurtenissen in Boston uitgegroeid tot een nationaal debat.

Binge drinking, braspartijen op sociëteiten, is een ingeburgerd verschijnsel op Amerikaanse universiteiten, ookal geldt op sommige campussen een alcohol-verbod. Met name tijdens de ontgroeningsweek gelden specifieke verboden, maar in de praktijk blijkt dat daarmee op grote schaal de hand wordt gelicht.

'Het gebruik van alcohol is een serieus probleem op bijna iedere campus en wij vormen daarop geen uitzondering', zei Charles Vest, president van het MIT. Het recentste onderzoek naar drankgebruik onder studenten dateert van 1993. Toen werd vastgesteld dat 44 procent van de Amerikaanse studenten als binge drinker kan worden beschouwd.

MIT-president Vest kreeg deze week groeiende kritiek te verwerken toen bleek dat twee studenten hem vijf jaar geleden een rapportage over binge drinking hadden toegezonden met het verzoek maatregelen te treffen. Het tweetal klaagde over de psychologische druk van medestudenten in sociëteitshuizen waar omwille van de broederschap drank en drugs wordt gebruikt.

Met deze waarschuwingen is klaarblijkelijk nooit iets gedaan. 'We hebben nogal wat vervelende dingen moeten doen', aldus Scott Velazquez, een van de klagers, over zijn eigen ervaringen. 'Uiteindelijk zijn we uit de club gegooid omdat we aan de ontgroening weigerden mee te doen. We pasten simpelweg niet in de mentaliteit van de sociëteit.'

Het Massachussets Institute of Technology telt dertig van deze studentenclubs, die over eigen huizen beschikken waar de leden gedurende hun studie wonen. Die regeling verlicht vaak het probleem voor universiteiten die met een chronisch tekort aan onderkomens op de campus kampen.

Tegelijkertijd wordt het moeilijker om controle uit te oefenen op bijvoorbeeld het gebruik van drank en drugs. Het studentenhuis waar vrijdagnacht Scott Krueger liggend in zijn braaksel en omgeven door lege flessen werd gevonden, stond bekend als het 'Animal House', het beestenhuis. De tragische afloop wordt door velen gezien als het topje van de ijsberg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden