Dood op zolder in een luchtig drama

Moreelsepark, Utrecht. Theaterfestival De Parade. deparade.nl


Een gevestigde naam is geen garantie voor een goede voorstelling.

Er is altijd jong talent actief op De Parade, maar ook gevestigde namen uit de theaterwereld voelen zich nooit te beroerd om voor het festival een voorstelling van een half uurtje te maken. Zo hebben Geert Lageveen en Gijs de Lange, die geregeld samenwerken voor Orkater, dit jaar de voorstelling Welkom in Minnertsga gemaakt en heeft toneelschrijver Rob de Graaf (bekend van theatergroep Dood Paard) een monoloog geschreven voor Dandelia Rehab. Met wisselende resultaten.


In Welkom in Minnertsga van No Can Do zitten drie zussen (Marisa van Eyle, Roos Drenth en Mick Paauwe) aan de keukentafel van hun krappe huiskamer in het Friese dorp Minnertsga. Ze praten over hun broer Ale, die op zijn kamer boven schijnt te zitten. Ale komt maar niet beneden. Al vier jaar niet. En de zussen laten hem met rust, want dat hebben ze nu eenmaal beloofd.


Een absurd gegeven, maar het is geworteld in de werkelijkheid. Welkom in Minnertsga werd gebaseerd op nieuws uit 2010, over een man die vier jaar lang dood in zijn bed op zolder lag. In 2006 had hij gezegd met rust gelaten te willen worden en zijn familie had die boodschap erg letterlijk genomen.


Dit klinkt als een serieus onderwerp voor een serieus drama, en in de voorstelling schemert de ernst van de situatie zeker door. Maar daarnaast hebben de makers er ook een luchtige draai aan gegeven.


Ze hebben er een echte Paradevoorstelling van gemaakt: met humor, liedjes (het opzettelijk net té vrolijke titelnummer Welkom in Minnertsga blijft nog uren door je hoofd spelen) en ook de seksuele toespelingen ontbreken niet. Gek genoeg werkt het en heb je tijdens het kijken niet het idee dat de makers met een waargebeurd drama aan de haal zijn gegaan.


De theatermonoloog Dandelia Rehab van De Gemeenschap gaat over een aan lager wal geraakte kleinkunstenares, gespeeld door Reineke Jonker. 'Het is geen fijne wereld hoor, dat schimmenrijk van het entertainment', verzucht Dandelia.


Een verlopen kleinkunstenares lijkt een prima uitgangspunt voor een amusant halfuurtje, maar de voorstelling valt tegen. De tekst van Rob de Graaf mikt op komedie, maar bevat weinig grappen en is een beetje stuurloos. De liedjes die Dandelia tussendoor speelt op de piano houden te veel het midden tussen een serieuze poging tot een kleinkunstlied of juist een parodie daarop.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden