Dood op de Everest

Hoog Risico wordt de tweede thriller van Matt Dickinson genoemd en dat klopt niet. Volgens de achterflap van zijn nieuwe boek is Dickinson, 'zelf een gelouterd bergbeklimmer', de auteur van 'twee non-fictie titels' die de beklimming van de Mount Everest als onderwerp hebben....

Foutje van de Meulenhoff-redacteur, want dat andere boek van de Brit was bepaald geen fictie. Zone des Doods was het verslag van de beklimming van de noordwand van de Everest in mei 1996, de maand waarop er op de flanken van de hoogste berg van de wereld van alles misging.

Jon Krakauer schreef daar indertijd een fascinerend boek (Into thin Air) over; Matt Dickinson, die werkte voor een cameraploeg van de BBC, deed in 1997 ook verslag van zijn huiveringwekkende ervaringen. Hij haalde zelfs de top in rampjaar 1996: 'Ik legde een been over de zuidkant en een over de noordkant. Geografisch gezien zat ik met mijn ene been in China en met mijn andere in Nepal.'

Het boek las weliswaar als een thriller, een echte misdaadroman was het natuurlijk niet. Hoog Risico (fl 34,90) is het tweede boek van Dickinson en ditmaal is het verhaal wél uit de duim gezogen, al verwerkt de jonge Brit er wel veel van zijn klimavonturen in.

Hal Maher is lawine-expert in Alaska, nadat hij jarenlang commerciële expedities naar de Himalaya heeft begeleid. Dat werk werd afgezworen, nadat een klimmer in zijn groep dodelijk verongelukte. De tweede verhaallijn in Hoog Risico volgt Sebastian Turner, een mediatycoon die veel geld betaald heeft om op de top van de Everest te geraken.

Dat laatste lukt niet, waarop diens vrouw Josie een zoektocht naar de stoffelijke resten van haar echtgenoot wil ondernemen. Eén en één is dan twee: Maher, die in Alaska net een verschrikkelijke lawine heeft overleefd, laat zich overhalen nog eenmaal naar Nepal te reizen. Wat volgt is een spannende avonturenroman (een echte thriller is het boek niet, de dader - de berg - is immers van meet af aan bekend), met veel verstand van zaken door Dickinson opgeschreven.

Voor de liefhebber vertonen de karakters in Hoog Risico tal van gelijkenissen met bestaande (of overleden) personages: Hal Maher lijkt op Rob Hall, de Nieuw-Zeelandse gids die in 1996 omkwam, en de rijke Sebastian Turner op society-dame Sandy Pittman, die in 1996 ook bijna stierf op de hellingen. Voor hun - waar gebeurde - belevenissen leze men de klassieker Into Thin Air.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden