Dood militair ondermijnt missie Irak

Verlenging van de Nederlandse vredesmissie in Irak staat onder grote druk na de dood van de Nederlandse militair Dave Steensma (36)....

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Theo Koelé

De van vakantie teruggekeerde premier Balkenende toonde zich dinsdagavond voorstander van verlenging, maar erkende dat er nu meer risico's aan de missie verbonden zijn dan voorheen. Irakezen op een scooter gooiden maandagavond een handgranaat naar een Nederlandse patrouille op een brug over de Eufraat. Er zijn twee verdachten opgepakt.

Gisteravond overlegde Balkenende op het Torentje met minister Kamp, vice-premier De Graaf en minister van Buitenlandse Zaken Bot. Die rapporteerde over het gesprek dat hij had met zijn Amerikaanse collega Powell.

Bot vertelde de ministers dat hij Powell had aangespoord mee te werken aan een nieuwe VN-resolutie, waardoor de basis van de internationale troepenmacht wordt verbreed. Ook heeft Bot Powell gezegd dat de schijn moet worden vermeden dat de VN de volgende troepenmacht zijn die het gezag overneemt: dat zullen toch de Irakezen moeten zijn.

Alleen de VVD lijkt nog een uitgesproken voorstander van langer blijven. 'Zeker nu moeten we ons een trouwe bondgenoot tonen van de Irakezen en van troepen van andere landen die veel meer slachtoffers te betreuren hebben. Als de veiligheidssituatie verslechtert, denk ik eerder aan het sturen van extra troepen', aldus VVD-Kamerlid Wilders.

Bij de andere regeringspartijen slaat de twijfel toe. 'Ons enthousiasme is nog geringer', aldus D66-Kamerlid Bakker.

Voor de CDA'er Eurlings is het 'geen uitgemaakte zaak' dat Nederland besluit ook na juli troepen te leveren. Huizinga (ChristenUnie) noemt het 'geen automatisme'. De linkse oppositie had zich al eerder tegen verlenging van de missie uitgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden