Dood geestelijke leidt tot onrust in Beiroet

Bij gewelddadigheden in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn in de nacht van zondag op maandag drie doden en twintig gewonden gevallen. De onlusten braken uit na de dood van de soennitische geestelijke Sheikh Ahmed Abdul Wahid en zijn lijfwacht Khaled Miraib in het noorden van Libanon. Beiden waren lid van de zogeheten 14-maart-beweging en steunden de opstand tegen het regime-Assad in buurland Syrië.

AP en REUTERS

BEIROET - Het konvooi van Wahid en Miraib zou zijn doorgereden bij een controlepost van het Libanese leger in de regio Akkar, in het noorden van Libanon. Daarop zouden de militairen het vuur hebben geopend op de auto. Het Libanese leger, dat door velen wordt gezien als een verlengstuk van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, betreurt het incident. Ook heeft het leger laten weten een onderzoek in te stellen naar de toedracht van de schietpartij.

Als reactie op de dood van Wahid en Miraib gingen woedende inwoners in het noorden de straat op. Ze blokkeerden wegen en verbrandden autobanden. 'We staan niet toe dat wij op deze manier doelwit worden', aldus een soennitisch parlementslid. Het incident leidde ook tot gewelddadigheden in de hoofdstad Beiroet, met confrontaties tussen aanhangers van de opstand in Syrië en Libanezen die het Syrische regime-Assad een warm hart toedragen.

De gevechten in de overwegend soennitische wijk Tariq Jadidah waren de ergste in Beiroet sinds vier jaar. Strijders bestookten elkaar ruim vier uur lang met raketwerpers en machinegeweren. Maandag was het rustiger, maar sommige winkels bleven gesloten en veel ouders hielden hun kinderen thuis. Ook in het noorden, waar sjeik Abdul-Wahid en zijn lijfwacht maandag in het stadje Beireh werden begraven, bleven nieuwe gewelddadigheden uit.

Sinds de opstand tegen het Syrische regime-Assad vorig jaar maart uitbrak, is ook het politieke geweld in Libanon toegenomen. Syrië heeft altijd veel invloed gehad op zijn kleine buurland. Bovendien delen Syrië en Libanon een complex web van politieke en sektarische banden en rivaliteiten, die licht ontvlambaar zijn. Waarnemers zijn dan ook al langer bevreesd dat het geweld in Syrië, dat volgens de Verenigde Naties al aan meer dan negenduizend mensen het leven heeft gekost, uitgroeit tot een regionaal conflict.

In de noordelijke stad Tripoli vielen vorige week al minstens acht doden en tientallen gewonden bij gevechten naar aanleiding van de crisis in Syrië. De gevechten hadden vooral plaats tussen soennieten en alawieten in de noordelijke stad Tripoli, waarbij tien doden vielen. De soennieten zijn tegenstanders van het regime-Assad, terwijl de alawieten de Syrische president, zelf een alawiet, juist steunen.

Het geloof van de alawieten kent overeenkomsten met dat van de sjiitische tak van de islam. De hoofdstroom van de moslims, de soennieten, staat op gespannen voet met andere richtingen. Dit is de laatste jaren aangewakkerd door politieke conflicten in onder meer Irak, Syrië of Bahrein.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden