Dood Diana was geen gevolg van complot maar doodslag

Het Parijse ongeval waarbij prinses Diana (36) en haar vriend Dodi Al Fayed (42) om het leven kwamen, is toe te schrijven aan zowel hun chauffeur als aan de achtervolgende fotografen.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Na een onderzoek dat 26 weken duurde en waarbij circa 250 getuigen zijn gehoord, concludeerden de juryleden dat chauffeur Henri Paul te hard reed (95 kilometer per uur) en te veel had gedronken.

Blijkens een rekening van het Parijse Ritz-hotel had hij twee glazen Ricard op, hetgeen een promillage opleverde dat boven de in Frankrijk toegestane grens lag. Ook had hij sporen van geneesmiddelen in zijn bloed.

Door de Mercedes op te jagen, hebben de paparazzi echter eveneens schuld aan de crash in de Pont de l’Alma-tunnel, die plaatsvond op 31 augustus 1997. Een Frans onderzoek had de fotografen juist vrijgepleit. Ook een eerder Brits onderzoek sprak van een ‘tragisch ongeval’.

De conclusie van de elf juryleden is de zwaarste van een reeks opties die hen werd voorgelegd door de rechter die het onderzoek leidde. Het oordeel van ‘unlawful killing’, hetgeen neerkomt op doodslag, blijft in strafrechtelijke zin echter vrijwel zeker zonder gevolgen.

Paul kwam bij het ongeluk om het leven, en ook wat betreft de fotografen heeft de Britse justitie geen zaak omdat deze zich buiten het eigen grondgebied afspeelde. De paparazzi weigerden om die reden al in Londen te getuigen.

Rechter-commissaris Scott Baker had eerder geconcludeerd dat er geen bewijs is voor een complot van het Britse establishment. Dit is de overtuiging van Mohammed Al Fayed, de vader van Dodi, die om het onderzoek had gevraagd omdat hij de hand van het Britse koningshuis en de geheime dienst in het ongeval ziet. Nog niet duidelijk is of de Harrods-eigenaar vervolgstappen neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden