‘Dood de kafir als hij vastzit in de file’

De openingspagina van Indonesiës meest besproken website wordt bekroond door twee kalasjnikovs. Wie verder klikt, krijgt een wapen, met in het hart een handgranaat, het wapen van ‘Anshar El-Muslimin’....

Van onze correspondent Michel Maas

Ook de verdere inhoud laat geen twijfel bestaan over de bedoeling van Anshar El-Muslimin: de webpagina predikt de jihad tegen de ‘kafirs’ (ongelovigen) en alle andere ‘vijanden van de islam’. Bovendien geeft de site instructies voor het doden van bule (blanken) in Jakarta.

Of liever gezegd: die instructies gáf de website, www.anshar.net, die vrijdag door een Indonesisch tv-station werd ontdekt. Want inmiddels is hij blijkbaar gesloten.

Een buitenlander kun je het best doodschieten als hij vastzit in het verkeer, luidde de instructie – maar ook als hij tijdens lunchtijd van zijn kantoor naar een restaurant loopt, in het winkelcentrum, op de golfbaan of in een hotel.

Het beste kun je eerst explosieven gebruiken: vijfhonderd gram is al genoeg om de autoruiten te doen springen, waarna je het karwei kunt afmaken met een pistool. Nog beter is een bom van twee of drie kilo achter de zijspiegel te proppen, maar zo’n spiegel kan loslaten en dan valt de bom op straat .

Als je een buitenlander neerschiet, zorg dan dat hij ook echt dood is: jaag hem ‘een paar laatste kogels door de borst en het hoofd’. Schiet ook niet met twee man tegelijk van weerskanten op de auto, want dan loop je het risico dat je wordt getroffen door ‘friendly fire’.

Verder bevatte de website verhandelingen waarin het doden van buitenlanders werd gerechtvaardigd aan de hand van koranteksten. Elke moslimstrijder krijgt ‘een stoel in de hemel’, elke gedode bule een plaats in de hel. ‘Zij worden apen, en het zal stenen regenen op aarde.’

‘Vijanden van de islam’ zijn niet alleen de blanken, geleid door George W. Bush, maar ook de moslims die meewerken aan diens ‘kruistocht tegen de islam’, en de ‘liberale moslims’ die verkondigen dat de islam een vreedzame godsdienst is die geweld afkeurt.

Tot die laatste groep behoort de overgrote meerderheid van de Indonesische moslims, die 85 procent van de bevolking uitmaken. De leiders van de grootste twee moslimorganisaties in het land, de Muhammadiyah en de Nahdlatul Ulama, hebben terroristische aanslagen officieel veroordeeld.

Wie er achter de website zat is niet bekend. Tot dusver hebben de moslimterroristen zich in Indonesië beperkt tot aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen: discotheken, cafés, een ambassade en een hotel.

De vondst van tientallen lichte bommen bij een politie-inval in de huizen van twee bekende terroristen wijst echter op een nieuwe tactiek, aldus een nieuw reisadvies van de Amerikaanse ambassade. Daarin wordt met nadruk gewaarschuwd voor ‘aanslagen op individuele westerlingen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden