Dood brandweerlieden De Punt ‘vermijdbaar'

Het overlijden van drie brandweermannen bij een grote brand in het Drentse De Punt was te vermijden.

Volgens de onderzoekscommissie kon de brand zich zo snel verspreiden vanwege de zogenoemde sandwichpanelen in het dak. Die panelen voldoen aan de brandveiligheidseisen, maar bij verhitting kwam een schadelijk gas vrij dat vervolgens in brand vloog.

Die gevaren waren al jaren bekend, zegt hoogleraar Crisisbeheersing en Fysieke Veiligheid Ira Helsloot, die de commissie leidde. ‘Wij hebben voorbeelden uit het buitenland, en een soortgelijke Nederlandse brand uit 1995, waarbij achteraf gezien hetzelfde is gebeurd. We hebben alleen destijds niets georganiseerd om die kennis op te nemen in opleidingen.’

Extra risico's
Dat moet nu wel gebeuren, zegt Helsloot. De sandwichpanelen verbieden is volgens hem geen reële optie. ‘Bijna elk industrieel panden zijn zo gebouwd; ontworpen om snel te kunnen vluchten. Maar als de brand eenmaal om zich heen grijpt, is het een dodelijke val.

Helsloot pleit daarom voor een meer defensieve aanpak voor industriële panden. Dat betekent: zo gauw duidelijk is dat er geen slachtoffers zijn, de brand in eerste instantie van buitenaf bestrijden, en pas bij genoeg zekerheid en extra eenheden eventueel naar binnen. ‘Als er mensen binnen zijn, neem je extra risico’s. Maar de brandweer hoeft geen gevaar te lopen om materiële schade tegen te gaan.’

Niets te verwijten
Ook zijn de reddingspogingen volgens Helsloot en zijn collega’s niet goed gecoördineerd. Dat komt volgens hen omdat de procedure ‘vermissing eigen personeel’ niet goed beoefend is. Ook zouden de brandweerofficieren niet geselecteerd, opgeleid en getraind zijn om in zo’n situatie op te treden als ‘brandtechnisch manager.’

De mannen zelf valt niets te verwijten. ‘In de situatie van de brand op 9 mei 2008 in De Punt zou vrijwel ieder brandweermens gelijk hebben gehandeld en daarmee een dodelijke val zijn binnengelopen’, aldus het rapport.

Volgens regionaal brandweercommandant Fred Heerink is juist die opmerking een teken dat er iets fundamenteel anders moet – niet alleen in Drenthe.

Ook loco-burgemeester Henk Kosmeijer dringt aan op een landelijke herijking van brandtechnische zaken. De commissie-Helsloot zal de bevindingen aankaarten bij Brandweer Nederland en het ministerie voor Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden