Dood atlete Dressel blijft in Duitsland splijtzwam

Acht en een half jaar na dato staat de doodsoorzaak van de Duitse atlete Birgit Dressel nog steeds niet vast....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Professor Werner Franke, moleculair-bioloog aan de universiteit van Heidelberg, beschuldigde zijn collega Armin Klümper (Freiburg) ervan Birgit Dressel op een blanco recept het anabolicum Stromba te hebben voorgeschreven. Een maand geleden werd de dood van Dressel nog eens onderzocht door de openbare aanklager. Bij het verhoor zou, zei Franke, Thomas Kohlbacher, de trainer en levensgezel van Dressel, verklaard hebben dat de atlete sedert begin 1986 met intervallen van enkele weken Stromba gebruikte. Op de vraag van de openbare aanklager wie het middel had voorgeschreven, zou Kohlbacher hebben geantwoord: 'De substantie werd voorgeschreven door professor Klümper.'

Professor Franke, die met zijn vrouw, oud-discuswerpster Brigitte Berendonk het boek Doping Dokumente deed verschijnen en die ook zelf als een onverzoenlijke dopingbestrijder te boek staat, zei in Keulen: 'De vraag wat de medicijnen in het lichaam van Dressel hebben aangericht, is nog steeds niet beantwoord.'

Dressel kreeg enkele dagen voor haar dood pijnstillers toegediend zonder dat de behandelende artsen op de hoogte waren van haar medische voorgeschiedenis. Het afweersysteem van de atlete werkte uiteindelijk niet meer. Enkele dagen later overleed ze.

Destijds werd geen onderzoek naar het handelen van Klümper ingesteld omdat geen causaal verband kon worden aangetoond tussen het verstrekken van Stromba en het overlijden van Dressel. Het duo Franke/Berendonk protesteerde. 'Er bestond in Duitsland een geraffineerd verstrekkingssysteem van anabolica,' zei Franke in Keulen. Hij noemde het geval van de voormalige bondstrainer kogelstoten Christian Gehrmann, die zijn atletes anabolica verstrekt zou hebben maar daarvoor niet werd vervolgd omdat de zaak verjaard was.

Franke liet in Keulen documenten zien uit de archieven van de Stasi, de geheime dienst van de voormalige DDR. Daaruit bleek opnieuw hoe gewetenloos de DDR met zijn sporters omging. Aan Kristin Otto, Heike Friedrich en andere topzwemsters werd anabolica verstrekt. Ook werden enkele sterfgevallen geboekstaafd.

Professer Manfred Donike, die in augustus op weg naar Johannesburg aan een hartaanval stierf, gold in de DDR als 'staatsvijand nummer één'. Ter nagedachtenis van de Keulse doping-onderzoeker werd het symposium in Keulen gehouden. Donike heeft bij na-analyses van urinemonsters, die bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou werden afgenomen, vastgesteld dat 7,8 procent van de Olympische kampioenen verboden middelen gebruikte. Officieel werd destijds niemand op dopegebruik betrapt.

Jochen Neubauer, arts van de zwemploeg van de DDR en ook na de val van de Berlijnse muur nog in dienst van de Duitse Zwembond (DSV), zou 13- en 14-jarige zwemstertjes anabolica verstrekt hebben. Franke verklaarde in Keulen: 'Ik kan dat met documenten aantonen. Ook nu nog lopen in de stadions vrouwen rond die in hun jeugd door onverantwoordelijke schrijftafel-artsen vermannelijkt zijn.'

Volgens Franke staat het vast dat in Duitsland nog steeds op grote schaal met EPO en creatine wordt gewerkt. De sportarts prof Herrmann Heck verklaarde in Keulen dat in Duitsland doses creatine van 20 tot 40 maal meer dan normaal worden verstrekt waartegen niet wordt opgetreden. Welk optreden overigens onmogelijk is omdat creatine niet op de zwarte lijst staat. Heck: 'Ik weet dat sportbonden groothandelsbestellingen voor creatine doen.'

Uitermate populair is het menselijk groeihormoon (HGH). Dat wordt gewonnen uit de hypofyse van overledenen. HGH wordt betrekkelijk goedkoop geïmporteerd uit landen van de voormalige Sovjet-Unie. In de Verenigde Staten wordt HGH door vijf procent van alle studenten genomen met het doel zich te kwalificeren voor de universiteitsteams. Bewezen is dat vóór de Spelen van 1984 in Los Angeles twintig Amerikaanse Olympische kampioenen zich 'voorbereidden' met anabolica.

In Amerika kan het Olympische Comité vanwege gebrek aan financiën geen onaangekondigde dopingcontroles uitvoeren. Dat gebeurt pas weer komend jaar ná de Olympische Spelen in Atlanta. Professor Helmut Digel, voorzitter van de Duitse atletiekbond (DLV), noemde dat 'ongelooflijk' en 'een slag in het gezicht van alle atleten, die tegen het gebruik van dope zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden