Dood Abacha geeft oppositie Nigeria hoop

Duizenden Nigerianen zijn maandagavond de straat opgegaan om de begrafenis bij te wonen van de overleden president Sani Abacha. Abacha overleed, volgens de Nigeriaanse stafchef Abdusalam Abubakar maandagochtend vroeg....

REUTERS en AFP

Reuters, AFP

LAGOS

De dood van dictator Abacha werd om zes uur 's avonds plaatselijke tijd bekendgemaakt. Een doodsoorzaak werd niet genoemd, maar volgens westerse diplomaten is hij - 55 jaar oud - bezweken aan een hartaanval.

De militaire leiders van Nigeria, verenigd in de zogeheten Voorlopige Bestuursraad, die eind 1993 de macht greep, kwamen rond middernacht bijeen om zich te beraden over de opvolging van generaal Abacha.

Tot de kanshebbers behoren stafchef Abdusalam Abubakar, luitenant-generaal Jeremiah Useni en generaal-majoor Ishiaya Bamaiyi. Met kerstmis vorig jaar werd de toenmalige vice-president in opdracht van Abacha gearresteerd en kort daarop ter dood veroordeeld, omdat hij zou hebben deelgenomen aan een samenzwering.

Abacha kwam zelf in 1993 aan de macht, nadat de door Moshood Abiola gewonnen presidentsverkiezingen door de legertop ongeldig waren verklaard. Vanaf eind jaren zeventig was generaal Abacha al een van de machtigste mannen van Nigeria.

In en buiten Nigeria werd de hoop geuit, dat Abacha's dood de weg zou vrij maken, voor herstel van democratische verhoudingen, vermoedelijk na een militair overgangsbewind. Volgens plan zouden op 1 augustus presidentsverkiezingen plaatsvinden, maar Sani Abacha was tot gisteren de enige kandidaat.

Het Britse voorzitterschap van de Europese Unie verklaarde gisteravond bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Cook te hopen 'op een stabiele overgang en een snelle terugkeer tot de democratie'. De EU ziet - aldus Cook - verlangend uit naar 'de verkiezing van een burgerregering, die de mensenrechten respecteert en in ere herstelt'.

Ken Wiwa, de zoon van de in 1995 ter dood gebrachte schrijver en milieu-activist Ken Saro Wiwa, verklaarde voor de Britse televisie te hopen dat de dood van dictator Abacha zou leiden tot herstel van de democratie in Nigeria.

Moshood Abiola, de in Nigeriaanse gevangenschap verkerende winnende presidentskandidaat uit 1993, zou mogelijk een politieke comeback kunnen maken. Maar Ken Wiwa zei niet te weten of Abiola fysiek nog in staat zal zijn om een leidende rol te vervullen, want 'volgens sommige berichten is hij doodziek'.

De schrijver Wole Soyinka, die in 1986 de Nobelprijs voor literatuur won, deed via de Amerikaanse zender CNN een beroep op de militairen om alle politieke gevangen, onder wie Moshood Abiola, vrij te laten.

In Lagos pleitte een coalitie van 45 oppositiegroepen voor een regering van nationale eenheid, onder leiding van Abiola.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden