Donorplan Hoogervorst valt slecht

Patiëntenorganisaties zijn niet onder de indruk van de aanpak van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om het donortekort te verminderen. ‘Sympathiek, maar een druppel op een gloeiende plaat.’..

Van onze verslaggever Daan van Seventer

Hoogervorst vraagt alle burgemeesters in een brief om inwoners van hun gemeenten een donorformulier mee te geven bij een paspoort- of rijbewijsaanvraag. Burgers kunnen hierop aangeven of zij na hun overlijden organen ter beschikking willen stellen.

Uit een proef in dertien gemeenten blijkt dat als alle gemeenten meedoen, jaarlijks ongeveer 100 duizend mensen hun toestemming of weigering laten registreren. Er zijn nu vijf miljoen registraties.

Betrokken patiëntenorganisaties reageren ambivalent. ‘Wij steunen natuurlijk dit verzoek aan de gemeenten. Net als elk initiatief dat kan leiden tot meer donoren. Maar het is zo kruimelig’, zegt Simone de Leeuw, voorzitter van de stichting Transplantatie Nu, van de gezamenlijke patiëntenverenigingen.

‘Op basis van een simpele rekensom komen er jaarlijks slechts drie, vier extra orgaandonaties bij’, legt De Leeuw uit. ‘Lang niet iedereen geeft toestemming en de organen moeten ook nog geschikt zijn voor donatie.’

Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting: ‘Dit is geen fundamentele oplossing. Als je de wachttijd voor een nieuwe nier echt wilt verminderen, moet je denken aan honderd extra orgaandonaties per jaar. Dat red je niet op deze manier. Ik zou het kabinet willen vragen goed naar de werkelijke resultaten te kijken.’

De Leeuw benadrukt het belang van genoeg donoren. ‘Twee- tot vijfhonderd doden zijn er jaarlijks door het donortekort. Dat is onacceptabel.’ Als oplossing ziet zij een registratie voor iedereen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat degenen die niet reageren, hun organen beschikbaar stellen. Wel krijgen ze de mogelijkheid dit te corrigeren.

‘Dan krijg je van acht miljoen mensen hun voorkeur en niet van slecht 100 duizend. De Kamer heeft dat om partijpolitieke redenen weggestemd. Maar wij zijn het als patiëntenverenigingen eens: iedere Nederlander moet geregistreerd staan. Wij willen een keuze horen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden