Donorformulier bij aanvraag paspoort

Burgers die een paspoort aanvragen of verlengen moeten standaard het formulier meekrijgen om zich te registreren als orgaandonor. Dit levert maximaal 43.500 potentiële donoren extra per jaar op, van wie er volgens de Nierstichting uiteindelijk drie à vier daadwerkelijk een orgaan zullen afstaan....

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid toonde zich dinsdag enthousiast over de eerste resultaten bij gemeenten die het donorformulier met de paspoortaanvraag meestuurden. Hij wil het systeem nog dit jaar landelijk invoeren. Directeur Beerkens van de Nierstichting spreekt over ‘een mooie bijdrage, maar wel in de marge’. Jaarlijks sterven ruim tweehonderd patiënten doordat er niet op tijd een orgaan beschikbaar komt.

Vorig jaar wees de Tweede Kamer de verplichte registratie van volwassenen als orgaandonor af. Om toch iets te doen aan het donortekort, zouden gemeenten het donorformulier actief moeten verstrekken. Een experiment daarmee afgelopen maanden in zestien gemeenten, is volgens Hoogervorst ‘succesvol’.

Landelijke invoering leidt tot maximaal 87 duizend nieuwe registraties per jaar, waarvan de helft positief. In de praktijk wordt maar een klein deel van ja-zeggers ook donor. De Nierstichting raamt het aantal donoren via de actie van de gemeenten op maximaal vier per jaar. De meeste potentiële donoren vallen af doordat ze niet in een ziekenhuis overlijden of te oud zijn. Jaarlijks zijn honderd nieuwe donoren nodig om de wachtlijst voor een nier (nu 4,5 jaar) te halveren.

De Tweede Kamer sprak eerder uit dat het aantal donoren de komende vier jaar met veertig moet stijgen. In 2005 daalde het aantal donoren echter tot 217 (2004: 228).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden