Donoren helpen Bosnië opnieuw

Op de derde internationale donorconferentie voor Bosnië heeft de internationale gemeenschap woensdag 1,24 miljard dollar aan hulp toegezegd. Dat is iets minder dan het streefbedrag van 1,4 miljard....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Nederland heeft woensdag 150 miljoen gulden aan hulp toegezegd . De Verenigde Staten nemen 448 miljoen dollar voor hun rekening. Het geld is bedoeld voor de wederopbouw van Bosnië. Maar de hulp aan de Republika Srpska wordt opgeschort. De Europese Commissie heeft daartoe onlangs al besloten.

'De politieke en economische macht van mensen die zijn aangeklaagd voor oorlogsmisdaden is zo groot dat het onverantwoordelijk is om daar publieke gelden te besteden', zei Europees Commissaris Van den Broek in zijn openingstoespraak van de conferentie. De Europese Commissie wenst slechts een uitzondering te maken voor humanitaire hulp.

Hij doelde vooral op de macht achter de schermen van ex-president Karadzic, die van oorlogsmisdaden is beschuldigd. Volgens Van den Broek beheerst Karadzic voor een groot deel de informele economie van de Republika Srpska. Daardoor is het niet uit te sluiten dat de hulpgelden in zijn zakken terechtkomen.

Maar de Eurocommissaris was ook anderszins niet tevreden over de uitvoering van het vredesakkoord van Dayton. Niet alleen de Bosnische Serviërs komen de afspraken niet na, ook de andere gemeenschappen werken niet erg mee. Zo wordt er nauwelijks werk gemaakt van de vervolging van oorlogsmisdadigers voor het Joegoslavië Tribunaal. Ook de terugkeer van vluchtelingen naar hun oude woonplaats wordt 'voortdurend gefrustreerd', aldus Van den Broek.

De Europese Commissie en de Wereldbank hebben berekend dat het ruim vijf miljard dollar kost om de infrastructuur in Bosnië-Herzegovina te herstellen na de bloedige oorlog van 1992 tot 1995. Vorig jaar legde de internationale gemeenschap al 1,9 miljard dollar op tafel. Nederland nam daarvan toen 200 miljoen gulden voor zijn rekening.

Van de 150 miljoen die de Nederlandse regering voor dit jaar heeft toegezegd, gaat 96 miljoen naar het Wereldbank-fonds voor de wederopbouw van Bosnië. Dertig miljoen is gereserveerd als faciliteit voor het Nederlandse bedrijfsleven dat in de regio actief is. Zestien miljoen is bedoeld voor bilaterale projecten en acht miljoen voor de uitvoering van het vredesakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden