Donorcommissie boos op Klink

De commissie die minister Ab Klink van Volksgezondheid adviseert over een nieuw systeem van orgaandonatie, voelt zich gepasseerd. De commissie, onder voorzitterschap van oud-minister Jan Terlouw, is kwaad dat de minister het advies al naast zich heeft neergelegd....

De commissie was van plan om het advies woensdag officieel aan te bieden aan Klink, maar ziet daar nu vanaf. ‘We gaan geen toneelstukjes opvoeren’, zegt Paul Beerkens van de Nierstichting, die aan de basis stond van het masterplan orgaandonatie. Hij ontstemd over het standpunt van de minister. ‘Die commissie heeft wel tien maanden serieus aan een advies gewerkt.’

Uit een uitgelekte brief blijkt dat Klink niet voor een geheel nieuw systeem voelt. De commissie-Terlouw zou willen voorstellen dat iedere Nederlander orgaandonor wordt, tenzij hij of zij dat uitdrukkelijk niet wenst.

Nabestaanden
Klink is er principieel op tegen dat mensen op deze manier de kans lopen donor te worden zonder dat ze dat zelf willen. Ook verwacht hij dat bij mensen die wel organen willen doneren, dit vaker achterwege zal blijven. Nabestaanden zullen eerder geneigd zijn hier een stokje voor te steken omdat ze niet weten of de overledene uitdrukkelijk toestemming heeft verleend of eigenlijk nooit een beslissing heeft genomen.

Klink wil daarom dat toestemming voor orgaandonatie nodig blijft. Wel wil hij de mogelijkheid toevoegen dat mensen toestemming geven voor donatie, mits de nabestaanden zich daar ook in kunnen vinden. Wie niets invult laat de keuze aan nabestaanden.

SP en D66 zijn wel voor een verdergaand systeem, maar kregen dinsdag nul op het rekest toen ze Klink in de Tweede Kamer om opheldering vroegen. De minister verwees naar de ministerraad van vrijdag, die nog de knoop moet doorhakken over zijn voorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden