Donner zoekt slot op openstelling WW-fondsen

DEN HAAG (ANP) - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) overweegt voor zes maanden de WW-fondsen open te stellen voor bedrijven die een noodstop moeten maken wegens de kredietcrisis. Donner wil wel een slot inbouwen en de noodmaatregel kunnen aanpassen, zodra teveel werknemers tijdelijk in de WW belanden en het teveel geld kost.

Dat hebben ingewijden donderdag bevestigd. De ministerraad buigt zich vrijdag over de vraag of de werktijdverkorting opengesteld kan worden, zonder dat bedrijven die zonder de kredietcrisis ook slecht zouden draaien ermee overeind worden gehouden. Donner heeft donderdag nog overleg gevoerd met werkgevers en de vakbeweging die aandringen op openstelling van de regeling.

Werktijdverkorting is bedoeld voor ondernemingen waar duidelijk is dat een plotselinge omzetdaling, bijvoorbeeld door een afgebrande fabriek, van korte duur is. Werknemers krijgen dan een tijdelijke WW, zodat ze niet ontslagen hoeven te worden en aan de slag kunnen als de vraag weer aantrekt.

Omzetdaling

Nu geldt als regel dat een bedrijf tenminste een omzetdaling van 20 procent moet hebben, wil de overheid tijdelijk WW toekennen om de ondernemer door te moeilijke tijd heen te loodsen. Maar in het geval van de kredietcrisis denkt het kabinet naar verluidt aan ongeveer 30 procent.

Tot nu toe hebben ongeveer 35 bedrijven bij Donner een verzoek ingediend voor werktijdverkorting wegens de kredietcrisis. Het maximum van 40.000 werknemers dat volgens voorzitter Jacques Teuwen van vakbond De Unie van de regeling gebruik zou kunnen maken, wordt niet bevestigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden