Donner ziet in eerwraak 'een gewoon misdrijf'

Minister Donner van Justitie verwerpt het idee van Kamerlid Hirsi Ali (VVD) om eerwraak te bestrijden met informatie van de geheime diensten....

Volgens Hirsi Ali schiet het gewone strafrecht tekort om de dood of verminking te voorkomen van islamitische vrouwen die de eer van de familie zouden hebben bezoedeld. In een interview met de Volkskrant pleitte Hirsi Ali ervoor niet alleen de dader maar ook de familie die de eerwraak voorbereidt, strafbaar te stellen.

Daartoe zouden de geheime diensten actief verdachte moslimfamilies moet volgen. De nieuwe antiterrorismewet biedt de mogelijkheid informatie van deze diensten te gebruiken bij strafprocessen. 'Waarom houden we die gezinnen niet permanent in de gaten, waarom tappen we die telefoons niet af?', aldus Hirsi Ali.

Donner beaamt dat eerwraak een ernstig misdrijf is, maar meent dat de gewone strafwet afdoende is om daders op te pakken. Het uitbreiden van het begrip terrorisme met eerwraak is volgens Donner niet nodig. VVD-minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie toonde zich eveneens terughoudend. Ze beloofde de suggestie van haar partijgenote 'heel omzichtig' te bestuderen.

Landelijk coördinator eerwraakbestrijding Timmer bij de politie Haaglanden zegt geen behoefte te hebben aan hulp van de inlichtingendiensten. 'Ik heb nog nooit beroep op die bronnen hoeven doen.' De Tweede Kamer debatteert volgende week over de aanpak van eerwraak.

De verwijten van Hirsi Ali aan het adres van CDA-minister Van der Hoeven van Onderwijs, vielen evenmin in goede aarde. Volgens de VVD'ster laat Van der Hoeven het islamitisch onderwijs ongemoeid, omdat beperkende maatregelen ook protestante en katholieke scholen zouden treffen. 'Zij is niet de minister van alle Nederlanders, maar alleen van haar eigen christelijke, dogmatische achterban.' Van der Hoeven vindt deze kritiek ongefundeerd. 'Hirsi Ali maakt hier een paar denkfouten, die ik maar moeilijk kan plaatsen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden