Donner wil zorgverlof vergemakkelijken

Werknemers moeten makkelijker verlof kunnen opnemen om te zorgen voor hun kinderen en naasten, vindt minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

ANP

Begin volgend jaar komt Donner met een wetsvoorstel waarin onder meer de gebruiksmogelijkheden van ouderschapsverlof en zorgverlof worden geflexibiliseerd.

Verlof in delen opnemen

Dat heeft de minister vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Zo wil Donner dat kersverse vaders ervoor kunnen kiezen een deel van hun ouderschapsverlof kort na de geboorte van hun kind op te nemen en een deel later, als hun kind wat ouder is. Dat kan nu niet door strikte regels over hoe en wanneer je verlof mag opnemen.

Donner heeft vorig jaar al in een beleidsverkenning aangekondigd dat hij door het vereenvoudigen en flexibiliseren van werktijden en verlofregelingen meer mensen, vooral vrouwen, aan het werk hoopt te krijgen.

Flexibeler

Volgens de minister hebben werknemers behoefte aan tijdelijke oplossingen voor vaak onverwachte gebeurtenissen in de privésituatie en zijn regelingen nu te star om daarop in te springen.

Nu geldt bijvoorbeeld een minimumtermijn van twee jaar dat een werknemer ergens aan het werk is, voordat hij een verzoek kan indienen om minder of meer te gaan werken. Dat kan volgens Donner korter. Ook wil hij regelen dat het recht op ouderschapsverlof ontstaat met ingang van een dienstbetrekking en moet niet-gebruikt verlof eenvoudiger bij een nieuwe baas ingezet kunnen worden.

Verder moet een werknemer momenteel een verzoek om minder of korter te gaan werken ten minste vier maanden van te voren indienen. Dit is volgens de minister een belemmering voor een werknemer die plots geconfronteerd wordt met een zieke partner. Hij gaat ook regelen dat een werkgever maximaal vier weken de tijd heeft om te reageren op een verlofverzoek. Dat kan een werkgever weigeren als een verlof tot onverantwoorde situaties leidt in de organisatie.

Zorgverlof

Donner gaat ook, zoals al eerder aangekondigd, regelen dat zorgverlof niet alleen opgenomen kan worden om mantelzorg te verlenen aan een partner, kind of ouder. Maar dat werknemers ook het recht krijgen om zorgverlof op te nemen voor een andere huisgenoot, die geen directe familie is.

Piet Hein Donner (ANP) Beeld
Piet Hein Donner (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden