Donner wil tijdelijke WW-regeling verlengen

Bedrijven die door de crisis in de problemen zijn geraakt, krijgen meer tijd om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen.

ANP

Ingewijden in Den Haag hebben een bericht daarover donderdag in Het Financieele Dagblad bevestigd. De minister bespreekt zijn voorstel vrijdag in de ministerraad. De aanvraagperiode zou eind december aflopen, maar Donner wil de ondernemingen iets meer lucht geven, ook in verband met de kerstperiode.

Zijn departement verwacht nog aanvragen van enkele grote bedrijven. Ook enkele ondernemingen die hun verzoek eerder afgewezen zagen, zijn van plan het opnieuw te proberen. Zij kunnen nu actuelere gegevens over hun teruggevallen productie overleggen.

De regeling is bedoeld voor bedrijven die de laatste twee maanden een omzetderving hadden van 30 procent door de crisis. Zij kunnen een deel van hun werknemers tijdelijk in de WW onderbrengen, maximaal voor een half jaar. De criteria van de regeling worden niet verruimd. Ook hoeft er wat Donner betreft niet meer geld bij. De maximaal 200 miljoen euro die hij er nu voor heeft gereserveerd uit de WW-fondsen, is volgens hem afdoende.

Tot nu toe zijn 92 aanvragen tot werktijdverkorting gehonoreerd en 78 verzoeken afgewezen. Daarmee is nog geen 10 procent van het budget voor werktijdverkorting benut. Als de regeling volledig wordt benut, is dat goed voor 20.000 voltijdsbanen, ofwel 760.000 uur. De 92 toegekende aanvragen zijn goed voor 73.429 arbeidsuren.

Eerder drongen de sociale partners aan op een verlenging van de regeling tot 1 april 2009. Daar wil Donner niet aan. Voorzitter Jan Kamminga van FME-CWM, die zich eerder al kritisch toonde over de regeling, ziet liever dat deze voor onbepaalde tijd geldt en op andere voorwaarden. ‘Die verlenging met acht à vijftien dagen zet geen zoden aan de dijk. Het ziet ernaar uit dat het kabinet het opgeeft’, aldus de voorman van de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, goed voor zo'n 300.000 werknemers.

‘Het lijkt erop dat Donner ziet dat er grote ontslagen komen, die niet te voorkomen zijn’, aldus Kamminga. ‘Maar het zou beter zijn twee keer zoveel mensen half aan het werk te hebben, dat de helft volledig werkloos te laten zijn. Laat bedrijven melden wanneer ze verwachten geen omzet of productie meer te hebben. Dat weten ze nu al. Er moet meer naar de toekomst worden gekeken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden