Donner wil onderzoek OM uitlatingen Van de Ven

Minister Donner van Justitie gaat het OM vragen uit te zoeken of de doodswens die de islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven dinsdagavond uitte aan het adres van Tweede-Kamerlid Wilders strafbaar is....

ANP

Als dat niet het geval is, moeten er 'maatregelen worden genomen om het verder vergiftigen van het debat te voorkomen', zei Donner woensdag. De minister benadrukte dat de uitingen van Van de Ven niet representatief zijn voor de moslims in Nederland. 'En we moeten dan ook voorkomen dat dit soort malloten een platform krijgen', aldus Donner, die veiligheidsprofessionals toesprak op een congres in Nijkerk.

Volgens hem vallen dit soort uitspraken niet onder de vrijheid van meningsuiting. 'Als dat wel zo is, hoor ik dat graag. Maar ik wil weten of het strafrecht dit verbiedt en of het anders strafbaar kan worden gesteld. Het centrale punt is, kunnen we op deze wijze met elkaar communiceren?'

De media hebben hierin een eigen verantwoordelijk aldus de minister. 'Ze zijn er niet om ieder geluid maar te versterken en te zorgen voor een steeds grotere kakafonie.' Over aan banden leggen, repte Donner overigens absoluut niet. 'De vrijheid van meningsuiting moet worden bestreden met de vrijheid van meningsuiting en niet door de overheid.'

Donner geeft met zijn opdracht aan het OM gehoor aan een verzoek van alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer, van Verhagen (CDA) tot het onafhankelijke Kamerlid Lazrak aan toe. Zij hadden Donner woensdag gezamenlijk gevraagd om te kijken of hij kan optreden tegen de uitspraken van Abdul-Jabbar van de Ven.

In een brief aan Donner veroordelen ze de uitspraak van Van de Ven dat die 'onze collega, Geert Wilders, binnen twee jaar dood zou wensen, alsmede zijn gevoelens van blijdschap, toen hij hoorde dat Theo van Gogh vermoord was'.

Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer onderschrijft de brief van de fractievoorzitters. Ook hij heeft 'met afschuw kennis genomen' van de uitlatingen van Van de Ven. Weisglas wijst er wel op dat 'journalisten hun eigen verantwoordelijkheid hebben en die ook tot uiting moeten laten komen in de vraagstelling'.

De Radboud Universiteit zal Van de Ven in een brief laten weten dat zijn uitspraken onacceptabel zijn voor een lid van de universitaire gemeenschap. Van de Ven is bij de universiteit ingeschreven als student Arabische taal en cultuur.

Het college van bestuur van de universiteit in Nijmegen heeft dat verklaard. Het college liet verder weten zich op stappen tegen Van de Ven te beraden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden