Donner wil loon ambtenaren niet verhogen

DEN HAAG - Als het aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken ligt, krijgen rijksambtenaren twee jaar op rij geen loonsverhoging. Dat bleek maandag uit de onderhandelingen tussen de minister en de vakbonden over de cao die vanaf 2011 moet ingaan.

Beeld anp

Het was al bekend dat Donner de lonen volgend jaar wil bevriezen, maar het loonbod van 'dubbelnul' was maandag nieuw voor de vakbonden. De minister staat overigens lijnrecht tegenover de vakbonden, die wél vinden dat de lonen omhoog moeten. Ambtenarenbond FNV Abvakabo eist een loonsverhoging van 2 procent.

Overheidsschuld terugdringen
De overheid wil bezuinigen op de ambtenaren om zo de overheidsschuld terug te dringen. De huidige cao ligt volgens Donner al 2 procent boven het niveau van de marktsector, wat voor de minister een extra argument is om voor de nieuwe cao de nullijn aan te houden.

Verder wijst Donner erop dat het Rijk volgend jaar ook meer kwijt is aan de pensioenpremies voor de ambtenaren. Het ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de premie per 2010 namelijk met 2 procent. Die verhoging komt overigens zowel voor rekening van het Rijk als van de ambtenaren.

De bonden zien wel kans om afspraken te maken over onder andere de reiskostenregeling. De minister stelde voor om alle ambtenaren een ov-jaarkaart te geven, om zo een einde te maken aan alle individuele reisregelingen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.