Donner wil af van automatisch pensioen op 65e

DEN HAAG (ANP) - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil dat mensen niet meer automatisch op hun 65e jaar met pensioen gaan. Het moet normaler worden om dan door te werken en de AOW uit te stellen.

Donner denkt dat de kans daardoor toeneemt dat werknemers tot hun 65e fulltime aan de slag blijven. ,,Wanneer hen slechts de mogelijkheid geboden wordt om voltijds door te gaan of geheel te stoppen, is de neiging groter om te kiezen voor geheel stoppen'', schrijft Donner in een notitie die hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eerder werd al bekend dat de minister denkt aan flexibilisering van de AOW-leeftijd op vrijwillige basis.

In zijn notitie onderstreept Donner het belang dat Nederlanders langer doorwerken. De vergrijzing leidt anders tot personeelstekort en een lagere economische groei. De minister wijst erop dat het tot in de jaren '60 als normaal gold om tot het 65e jaar door te werken, terwijl de gemiddelde levensverwachting toen lager was dan nu. Op dit moment werkt minder dan de helft van de groep boven de 55.

Zelfgekozen

Als het aan Donner ligt, wordt het mogelijk de AOW na het 65e levensjaar te laten ingaan, op een zelfgekozen moment. Dat leidt tot een hogere uitkering van circa 5 procent voor elk jaar dat de ingangsdatum wordt uitgesteld. Verder hoeft iemand die na zijn 65e doorwerkt geen werknemerspremies te betalen. Donner zou het wenselijk vinden dat het aanvullende pensioen ook kan worden uitgesteld, maar acht dat een zaak van vakbonden en werkgevers.

Donner wil het ook voor bedrijven aantrekkelijker maken 65-plussers in dienst te houden of te nemen. Werkgevers zouden voor deze werknemers niet twee jaar lang het loon te hoeven doorbetalen bij ziekte. Donner wil de verplichting tot loondoorbetaling beperken tot enkele weken, zodat de werknemer de tijd heeft om zijn AOW aan te vragen.

Ook zouden bedrijven bij reorganisaties 65-plussers het eerst aan de kant mogen zetten. Dit om verdringing van jongeren te voorkomen. De vakcentrale CNV reageert positief op de plannen van Donner, maar waarschuwt wel dat 65-plussers niet mogen gaan concurreren met jongeren op arbeidsvoorwaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden