Donner wijst vijf zigeuners uit naar VS

Minister Donner van Justitie heeft vrijdag besloten vijf leden van de familie Moro - drie mannen en twee vrouwen - uit te leveren aan de Verenigde Staten....

Van onze verslaggever

De Moro's, een zigeunerfamilie van 25 personen in drie generaties, kwamen drie jaar geleden naar Nederland. Ze waren op de vlucht voor de Amerikaanse justitie, die zeven leden van de groep wil vervolgen voor een reeks winkeldiefstallen zonder geweld. De Moro's kochten een huis in Best, terwijl de VS een uitleveringsverzoek indiende.

In februari vorig jaar stelde Justitie de zeven familieleden (vader, moeder, vier kinderen en een schoonzoon) in uitleveringsbewaring. Twee dochters werden weer vrijgelaten om voor de kinderen te zorgen. De vijf anderen zitten al anderhalf jaar vast in afwachting van de uitleveringsprocedure.

De familie spande een zaak aan voor de rechtbank in Den Bosch. Maar de rechter stemde in met de uitlevering aan de VS. Ook de Hoge Raad vond de uitlevering gewettigd. Daarna was het woord aan de minister van Justitie. De advocaat van de familie, mr. B. Tieman, deed onlangs nog een dringende oproep aan minister Donner om niet over te gaan tot uitlevering, omdat dertien kinderen in de leeftijd van1 tot 11 jaar zonder ouders achter dreigden te blijven. Daarnaast zijn de Amerikaanse gevangenisstraffen voor winkeldiefstallen zeer hoog. Sommige Moro's kunnen volgens Tieman rekenen op zeker 29 jaar celstraf. Hij vindt de ernst van de vergrijpen niet opwegen tegen de sociale gevolgen.

Donner heeft bij zijn besluit enig begrip getoond voor de sociale gevolgen. Daarom worden twee dochters van familievader Angelo Moro (52) niet uitgeleverd. Zij kunnen voor de kinderen zorgen.

Advocaat Tieman noemt het een schande dat Donner de diplomatieke banden met de Verenigde Staten belangrijker vindt dan mensenrechten. 'Alle kinderen houden inderdaad één ouder in Nederland. Maar de andere ouder wordt gewoon uitgeleverd. Zij zullen die waarschijnlijk voor de rest van hun leven niet meer zien.'

De advocaat gaat twee kort gedingen aanspannen. Eén namens de vijf leden die worden uitgezet en één namens de kinderen. Volgens Tieman worden hun rechten geschonden, doordat Nederland met dit besluit het internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind schendt. Hij spant ook een procedure aan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden