Donner: VNG-besluit is afwijzing totale akkoord

Door het bestuursakkoord met het kabinet niet geheel over te nemen laten gemeenten 'goede resultaten liggen' en daarvan 'gaan we later spijt krijgen'. Dat zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken woensdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waar slechts deels werd ingestemd met het bestuursakkoord.Daarover zei Donner: 'Niet helemaal, is helemaal niet.'

Leden van de directieraad van de VNG, waaronder voorzitter Annemarie Jorritsma-Lebbink (R) vandaag na de stemming over het bestuursakkoordBeeld anp

Het kabinet zal volgens de minister zijn verantwoordelijkheid nemen en kijken hoe het nu verder moet. Maar hij zei daarbij: 'De voortgang van beleid is niet afhankelijk van het bestuursakkoord'. Gemeenten lopen nu het risico dat toezeggingen van het kabinet in het akkoord, zoals extra geld en tijd voor hervormingen bij de sociale werkplaatsen en jeugdzorg, vervallen.

Het kabinet gaat volgens Donner verder werken aan wetgeving om bezuinigingsplannen en het herverdelen van taken tussen Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen mogelijk te maken. De minister stelde dat het bestuursakkoord, waarover zes maanden is onderhandeld met lagere overheden, wel overeind blijft voor provincies en waterschappen, omdat zij wel ingestemd hebben met de plannen.

Zorgen
Het VNG-congres besloot het onderdeel werk in het akkoord, waarin afspraken staan over onder meer de sociale werkplaatsen, niet over te nemen. Volgens Donner zijn hervormingen op de arbeidsmarkt juist noodzakelijk om mensen betere kansen op werk te geven. Wel zei de minister de zorgen van de gemeenten te begrijpen. Hij verwacht nieuwe voorstellen van de VNG, als die opnieuw met het kabinet wil praten.

VNG-voorzitster Annemarie Jorritsma liet in een reactie weten het oneens te zijn met de stelling 'niet helemaal, is helemaal niet'. De VNG wil met het kabinet en het parlement verder in gesprek over het onderdeel Werk in het bestuursakkoord. De in Ulft aanwezige wethouders en burgemeesters van meer dan 400 gemeenten vroegen daarom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden