Donner vindt extra veiligheidsmaatregelen onnodig

Minister Donner van Justitie vindt extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Londen niet nodig. Volgens hem is er geen informatie die wijst op een specifiek op Nederland gerichte dreiging...

Donner, die coördinerend bewindsman voor terreurbestrijding is, zei vrijdag wel dat met de vier grote steden, de politie en de spoorwegpolitie afspraken zijn gemaakt om extra waakzaam te zijn op verdachte verschijnselen en bewegingen. ‘Alertheid is geboden’, aldus de minister.

Donner staat niet negatief tegenover een publiekscampagne, zoals in Groot-Brittannië, om burgers in te lichten over de manier waarop zij moeten handelen bij mogelijke incidenten in het openbaar vervoer. ‘We moeten kijken naar het nut van publieksvoorlichting.’

Nederland heeft inmiddels de contacten geïntensiveerd met politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten in diverse landen, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook blijft er verscherpte grensbewaking bij directe verbindingen met Groot-Brittannië. Die is bedoeld om mogelijke voortvluchtige daders van de aanslagen te onderscheppen of in een later stadium te kunnen achterhalen.

Nederlandse reizigers lijken niet echt ongerust na de aanslagen in Londen. Bij het Rotterdamse vervoerbedrijf RET kwamen donderdag en vrijdag nauwelijks vragen binnen over veiligheid. De aanslagen op de Londense metro hebben de mensen er niet van weerhouden bus, tram of metro te pakken, aldus een RET-woordvoerster.

De afspraken die Donner noemde, zijn al in praktijk gebracht. ‘De beelden van bewakingscamera's worden nu natuurlijk extra goed bekeken, maar op de perrons zijn geen extra toezichthouders.’ Ook vervoerder GVB in Amsterdam heeft het idee dat de aanslagen in Londen niet veel invloed hebben op de reizigers.

Rederij Stena Line raadt passagiers niet langer af naar de Britse hoofdstad te reizen. De afvaarten tussen Hoek van Holland en Harwich vertrokken vrijdag volgens schema.

Reisorganisaties meldden dat er geen paniek is onder reizigers. Er kwamen vrijwel geen annuleringen of overboekingen binnen bij TUI, OAD, D-Reizen en Peter Langhout Reizen. Zo heeft OAD voor de komende dagen ongeveer driehonderd boekingen naar Londen staan. Ongeveer twintig personen beslisten ergens anders naartoe te gaan. Bij Peter Langhout Reizen wilden zes van de vijftig toeristen niet meer naar Londen.

Het speciale telefoonnummer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken na de aanslagen instelde, werd ruim honderd keer gebeld. Enkele ongeruste mensen hadden vragen over relaties in Londen. De meeste vragen waren echter van algemene aard en gingen bijvoorbeeld over het vliegverkeer naar Londen en over de Londense metro.

De vlaggen bij de Britse ambassade in Den Haag en bij het consulaat in Amsterdam hingen vrijdag halfstok. In het weekeinde hangen de vlaggen echter in top. De Britten herdenken dan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zestig jaar geleden. De ambassade biedt inmiddels op haar website de mogelijkheid om een condoleance te schrijven. Er komt geen register dat in persoon getekend kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.