Donner versoepelt regeling verkorten werktijd

Bedrijven met tijdelijke productieproblemen krijgen hulp...

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

AMSTERDAM Minister Donner (Sociale Zaken) biedt bedrijven die door de kredietcrisis zijn getroffen de mogelijkheid hun werknemers tijdelijk korter te laten werken. Donner is bereid de bestaande regeling voor werktijdverkorting (wtv) daartoe te verruimen, heeft hij woensdag gezegd.

Tot dusver kwamen bedrijven alleen na calamiteiten als brand en overstroming in aanmerking voor wtv. Donner heeft nu besloten dat ook de kredietcrisis als ‘calamiteit’ moet gelden. Hij wil zo voorkomen dat gezonde bedrijven die tijdelijk minder orders krijgen, personeel ontslaan dat ze over enkele weken misschien alweer nodig hebben.

Om korte productiedips te overbruggen, kunnen bedrijven wtv aanvragen. De werknemers blijven in dienst, maar de werkgever krijgt voor de niet gewerkte uren geld uit de WW-pot.

Hoewel werkgevers en vakbonden op wtv hadden aangedrongen, is de FNV niet tevreden. De werknemers die op non-actief worden gezet, teren in op hun WW-rechten en dat wijst de vakcentrale af. Ook vallen flexwerkers buiten de boot. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wel positief.

Er zijn al negentien wtv-aanvragen (1.700 werknemers) ingediend, voornamelijk door kleine bedrijven uit de metaal- en elektrotechnische sector.

De minister benadrukt dat alleen bedrijven met tijdelijke problemen in aanmerking komen. Bedrijven die structurele problemen hebben, moeten gewoon saneren. Hoe het onderscheid zal worden gemaakt, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden