Donner verlengt regeling voor wtv

De regeling voor werktijdverkorting (wtv) wordt verlengd. Dat maakt minister Donner (Sociale Zaken) naar verwachting vandaag bekend, aldus Haagse ingewijden....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

De regeling die het bedrijven in nood mogelijk maakt personeel tijdelijk deels in de WW te parkeren, zou aanvankelijk 1 maart aflopen. Vorige maand nog kondigde de minister aan dat hij voor die datum samen met een crisisteam van werkgeversclubs en vakbonden een plan van aanpak voor de toenemende werkloosheid zou presenteren.

Omdat de minister en de sociale partners niet verwachten die datum te halen, blijft de wtv voorlopig een mogelijkheid voor bedrijven die ernstig geraakt worden door de kredietcrisis. Alleen bedrijven die kunnen aantonen dat hun omzet binnen twee maanden met meer dan 30 procent is gedaald, kunnen er voor maximaal 24 weken aanspraak op maken. In november heeft het kabinet 200 miljoen euro opzij gezet voor deze noodmaatregel, daarvan zouden 20 duizend werknemers voltijds de WW in kunnen. Dit staat gelijk aan 760 duizend gewerkte uren. Volgens het ministerie van Sociale Zaken is inmiddels zo’n 80 procent van deze uren opgesoupeerd.

Komende weken vervolgt Donner het overleg met de werkgevers en de vakcentrales. In het sociaal akkoord zullen onder meer afspraken gemaakt worden over deeltijd-WW en scholing. Ook zou Donner de regeling voor wtv willen afslanken, van 24 naar 6 weken. In ruil voor deze maatregelen – die erop gericht zijn werknemers aan het werk te houden of vlug elders aan de slag te helpen – verlangt hij loonmatiging van de sociale partners. Hij vraagt de vakbonden hun looneisen te verlagen tot hooguit een inflatiecorrectie, momenteel ongeveer 1 procent. FNV wil hierover nog niets toezeggen, de vakcentrale wil liever eerst de andere kabinetsmaatregelen afwachten.

Een ander heikel punt is de verhoging van de AOW-leeftijd. FNV is mordicus tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden