Donner: uitwisseling info veelplegers mag

Justitie, gemeenten en zorginstellingen mogen onder strikte voorwaarden persoonlijke informatie over veelplegers uitwisselen. De privacywetgeving hoeft daarbij geen belemmering te zijn....

ANP

Dat zei minister Donner van Justitie woensdag in Utrecht op een werkconferentie over de aanpak van ex-gedetineerden die steeds weer in herhaling vallen en daardoor veel overlast veroorzaken voor mensen en bedrijven. De betrokken organisaties weten volgens Donner dat ze daarbij meer moeten samenwerken, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Zo bestaat het idee dat de privacywetgeving de uitwisseling van gegevens verbiedt.

‘Dat is een misverstand’, zei Donner. Voorwaarde is volgens hem wel dat de organisaties vastleggen voor welk doel ze de informatie gebruiken, hoe ze die gegevens delen, hoe ze met de privacy van de veelpleger omgaan en wie er toegang tot het dossier hebben. Een en ander kunnen ze afspreken in een overeenkomst, waarvan Donner een model presenteerde.

De persoonsgegevens, waaronder informatie over iemands criminele loopbaan, moeten in een apart en beveiligd bestand komen te staan. De betrokkenen hebben een geheimhoudingsplicht. Als een veelpleger verhuist, is het voortaan ook mogelijk de gegevens uit te wisselen met de instanties in de nieuwe regio, aldus Donner. De veelpleger heeft onder meer het recht zijn dossier in te zien en gegevens te corrigeren.

De betere samenwerking moet volgens Donner leiden tot een verdere afname van het aantal ex-gedetineerden dat keer op keer de fout ingaat en in aanraking komt met justitie. Uit recent onderzoek blijkt dat 71 procent van de meerderjarige gedetineerden na vrijlating binnen zes jaar in herhaling valt. Bij jongeren gaat het om 76 procent.

Burgemeester Brouwer van Utrecht kondigde aan dat de stad een gemeentelijke coördinator veelplegers krijgt. Die moet zorgen voor een betere samenwerking met de diverse instanties en ook bijvoorbeeld ex-gedetineerden die onverwacht vrijkomen aan identiteitspapieren helpen zodat ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen.

‘De gouden formule voor een effectieve en humane aanpak voor veelplegers is nog altijd niet uitgevonden’, zei de burgemeester. Ze wees erop dat de meeste veelplegers verslaafd zijn aan alcohol of drugs en vaak ook psychiatrische problemen hebben. Utrecht heeft volgens Brouwer gekozen voor een harde, maar ook sociale aanpak van veelplegers. Zo verstrekt de gemeente aan vijftig mensen heroïne onder medisch toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden