Donner: strafdossier atoomspion is zoek

Het Nederlandse strafdossier van de van atoomspionage verdachte Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan is inderdaad zoek. Dat heeft minister Donner van Justitie dinsdag erkend in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Van Velzen van de SP....

Het Nederlandse strafdossier van de van atoomspionage verdachte Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan is inderdaad zoek. Dat heeft minister Donner van Justitie dinsdag erkend in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Van Velzen van de SP.

De Rijksarchiefinspectie doet volgens de bewindsman sinds begin september onderzoek naar de omstandigheden rond het beheer van het dossier en de mogelijke fouten die daarbij zijn gemaakt. Diverse pogingen in de afgelopen maanden om het dossier alsnog op te sporen, hebben niets opgeleverd. Donner weet al sinds begin dit jaar dat het dossier verdwenen is.

Aanleiding voor het onderzoek van de inspectie was een uitzending van de actualiteitenrubriek Nova op 9 september. Rechter A. Leeser-Gassan, vertrekkend vice-president van de rechtbank in Amsterdam, zei daarin dat het dossier niet meer te vinden was in het archief van de rechtbank Amsterdam. Ze vermoedde dat de verdwijning van het dossier te maken heeft met de bemoeienissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in deze kwestie.

Oud-premier Lubbers had in augustus onthuld dat Nederland Khan in 1975 en 1986 op verzoek van de CIA bewust heeft laten lopen, omdat de dienst de handel en wandel van de atoomgeleerde dan in de gaten kon blijven houden. Donner stelde eerder dit jaar dat uit dossieronderzoek niet is gebleken dat de CIA een rol heeft gespeeld in de afweging van het Openbaar Ministerie om Khan niet opnieuw te dagvaarden.

SP'er Van Velzen vroeg zich af hoe Donner dossiers kon raadplegen die toen al zoek zouden zijn geweest. Volgens het Kamerlid moet de minister nog veel vragen beantwoorden. Zo wil ze onder meer weten of iemand opdracht heeft gegeven voor het zoekmaken van het dossier.

Khan werd in 1983 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens diefstal van geheime informatie over kernwapens bij Urenco in Almelo. Maar het gerechtshof sprak hem in hoger beroep vrij, omdat er een vormfout was gemaakt. Het is volgens Donner niet meer mogelijk Khan opnieuw strafrechtelijk te vervolgen. De strafzaak werd in 1986 gesloten. Bovendien zijn de strafbare feiten waarvoor Khan werd vervolgd, inmiddels verjaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden