Donner: spookpolitici ongewenst fenomeen

Een 'ongewenst fenomeen' noemt minister Donner het bestaan van 'spookpolitici': raadsleden of leden van provinciale staten die wél hun vergoeding opstrijken, terwijl ze zelden of nooit in de raadszaal op het provinciehuis worden gesignaleerd. Maar hij, de minister van Binnenlandse Zaken, kan daar niets tegen beginnen.

AMSTERDAM - Althans niet met maatregelen in de 'rechtspositionele hoek', zo schrijft Donner in een brief aan de Tweede Kamer. Aan het vergoedingensysteem voor volksvertegenwoordigers kan niet zo maar worden gesleuteld, beklemtoont de bewindsman.


Al deelt hij de ergernis van de Tweede Kamer over 'gekozen volksvertegenwoordigers die op geen enkele wijze zichtbare invulling geven aan de inzet voor de publieke taak die hun kiezers mochten verwachten'.


Die ergernis verwoordde de Tweede Kamer twee jaar geleden in een unaniem gesteunde motie van het PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Daarin drong de Kamer aan op wijziging van rechtspositionele regelingen zo dat vergoedingen aan raads- en statenleden die zich, zonder dringende reden, drie maanden lang niet hadden vertoond bij vergaderingen, kunnen worden opgeschort.


De Kamer reageerde daarmee op berichten uit provincies en gemeenten over volksvertegenwoordigers die zich na interne ruzies afscheiden, hun zetel behouden, om zich vervolgens nooit meer te vertonen. Om hoeveel van die spookpolitici het precies gaat, weet niemand. De meest recente peiling van de Vereniging van Griffiers houdt het op maximaal 58 spookpolitici. Dat is ruim 0,5 procent op het totale aantal raads- en statenleden.


Volgens minister Donner is het onverstandig om, zoals dat tot dertig jaar geleden het geval was, een systeem van presentievergoedingen te hanteren. Zo'n systeem kan ook volksvertegenwoordigers raken die heel goed functioneren, schrijft hij. Het werk houdt meer in dan het aanwezig zijn bij vergaderingen. Niettemin vindt ook Donner dat spookpolitici, hoe gering in aantal ook, bestreden moeten worden. Hoe precies weet hij ook niet. Verbetering van de selectie en begeleiding door politieke partijen kunnen een bijdrage leveren, zo oppert de minister.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden