Donner: Reparatie koopkracht niet nodig

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken ziet in de hogere inflatie geen reden om de koopkracht op te trekken.

ANP

Het kabinet maakte vorig najaar bekend dat de meeste Nederlanders er dit jaar tussen een kwart en een half procent op achteruit gaan. Bij die berekening werd uitgegaan van een inflatie van 2 procent. De geldontwaarding blijkt nu 2,5 procent te zijn.

Energie
Toch heeft de hoger dan verwachte inflatie nauwelijks effect op de koopkracht, stelt Donner. De minister zegt wel de vinger aan de pols te houden. Donner zegt dat de inflatie vooral is toegenomen door de hogere prijzen voor energie en door de gestegen lonen. De duurdere energie ziet het kabinet niet als een probleem. Integendeel, het stimuleert mensen zuiniger om te gaan met gas en elektriciteit, en dat is belangrijk voor het milieu.

De gestegen lonen zijn Donner wel een doorn in het oog. Volgens hem is de helft van de inflatie het gevolg van de hogere lonen. Hij roept werknemers en werkgevers in sommige sectoren daarom op de salarissen te matigen.

Arme gezinnen
In zijn brief gaat Donner ook specifiek in op arme gezinnen. Eerder presenteerde het Verwey-Jonker Instituut een rapport waaruit bleek dat in 2006 meer kinderen in armoede opgroeiden. Volgens de minister kloppen de cijfers in het rapport niet. ‘Het aantal kinderen in gezinnen die moeten rondkomen van een uitkering daalt juist licht’, schrijft hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden