Donner: psychisch zieke werknemer sneller ontslaan

Psychisch zieke werknemers die niet meewerken aan plannen om in het arbeidsproces terug te keren, moeten worden gekort op hun uitkering....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Deze aanbeveling doet de commissie-Donner, die maatregelen voorbereidt om de toestroom van psychisch arbeidsongeschikten in de WAO te beteugelen. Eenderde van de 950 duizend arbeidsongeschikten is op basis van psychische klachten afgekeurd. Jaarlijks krijgen ongeveer 30 duizend werknemers een WAO-uitkering wegens psychische klachten.

Donner stelt dat psychische klachten feitelijk geen grond mogen zijn voor een WAO-uitkering. 'Langdurig verzuim om reden van psychische klachten is in het overgrote deel van de gevallen niet nodig, mits het maar goed wordt aangepakt.' De toename van het aantal afkeuringen met psychische klachten wijst volgens het conceptrapport niet zozeer op misbruik van de wet, maar 'slechts op een volstrekt verkeerde aanpak van verzuim in geval van psychische klachten'.

Donner propageert een 'leidraad' met zeven basisregels voor de aanpak van psychische klachten. Het gaat om vuistregels als 'even rust is soms goed; met rust laten nooit', 'psychische klachten laten zich niet positief maar negatief vaststellen', 'inspanning vergt evenveel ontspanning; overspanning kost onnoemelijk veel meer'. Hieraan koppelt Donner een tijdpad met maatregelen die werkgever en de zieke werknemer wekelijks moeten nemen.

Tenzij er lichamelijke beperkingen zijn, is langer thuiszitten dan drie weken volgens Donner 'niet vanzelfsprekend en niet verantwoord'. De terugkeer naar het werk is geboden, in de eigen of aangepaste functie, aldus Donner. Daaraan moet de werknemer, op straffe van een lagere uitkering, meewerken. Als hij dertien weken weigert, kan ontslag volgen.

Het management moet meer oog en begrip krijgen voor potentiële psychische klachten van werknemers. Daarvoor is een cultuuromslag nodig.

Donner stelt ook dat zieke werknemers meer mogelijkheden moeten krijgen om met een individueel reïntegratiebudget aanpassingen op het werk te financieren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden