Donner: OM lekte geen geheimen

Minister Donner van Justitie bestrijdt dat het Openbaar Ministerie in de zaak tegen de marinier Erik O. informatie naar buiten heeft gebracht die staatsgeheim is....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer een spoeddebat gehouden over deze zaak, waarbij Donner en minister Kamp van Defensie uitleg moeten geven over de inzet van speciale eenheden in het buitenland.

Erik O. was in Irak gelegerd en wordt ervan verdacht tijdens een plundering een Irakees te hebben doodgeschoten. Zijn optreden zou in strijd zijn met de instructie die gepast geweld toestaat. Het Openbaar Ministerie beslist binnenkort of O. wordt vervolgd.

Volgens een getuige is O. 'laagdrempelig' als het gaat om het gebruik van geweld. Dat blijkt volgens hem uit een eerder voorval in een ander land waarbij een slachtoffer is gevallen. Dit zou een operatie van de BBE betreffen. Het NOS Journaal maakte hiervan maandag melding, maar publiceerde de naam van het land niet. Het ministerie van Defensie had dat door middel van een kort geding weten te voorkomen.

De getuigenverklaring staat vermeld in een bijlage bij een brief van begin dit jaar van de hoogste man van het OM, Joan de Wijkerslooth, aan alle hoofden van de parketten. Een week eerder was er veel kritiek geweest op de beslissing om O. meteen na het schietincident in Irak als verdachte van moord aan te merken. Omdat het OM om privacyredenen en vanwege onderzoeksbelang geen details kon bekendmaken die ten grondslag lagen aan deze beslissing, maar er inmiddels wel een 'publicitaire storm' was losgebarsten, wilde De Wijkerslooth zijn personeel uitleg verschaffen.

Op dit schrijven wist het NOS Journaal beslag te leggen. Het OM stelt zich op het standpunt - en wordt daarin door Donner gesteund - dat De Wijkerslooth geen staatsgeheim heeft geopenbaard omdat het om een vertrouwelijke brief ging die intern was rondgestuurd. Onbeantwoord is de vraag of in de bijlage inderdaad staatsgeheime informatie stond en of hoofden van parketten en directeuren van het OM daarvan op de hoogte hadden mogen worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden