Donner: nullijn ambtenaren is luxeprobleem

De nullijn voor de salarissen van ambtenaren is een luxeprobleem. Dat zegt vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner vandaag in het NRC Handelsblad.

Piet Hein DonnerBeeld ANP

Donner vergelijkt de Nederlandse situatie met die in Europese probleemlanden als Griekenland, Portugal en Ierland. Hij was tot zijn overstap naar de Raad van State bekend werd als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de ambtenarensalarissen en voorstander van de nullijn.

'Iedereen is vergeten dat het eerste wat de Ieren deden toen ze in moeilijkheden kwamen, was de overheidssalarissen met 7 procent verlagen. Niet dat ik zeg dat Nederland daaraan toe is, maar die nullijn... Landen die écht in moeilijkheden zijn gekomen, die denken: kónden we maar een nullijn handhaven. Voor ons is het een luxeprobleem', zegt hij in NRC.

Donner kijkt in zijn nieuwe rol kritisch naar de politiek en blikt ook op die manier terug op zijn eigen tijd als minister. 'De neiging ontstaat om bij maatregelen te denken: we doen het gewoon, en dan zien we later wel of ze houdbaar zijn. Ik wéét dat dat zo gebeurt, want zo af en toe redeneerde ik zelf ook wel zo.'

Een volgens Donner prachtig voorbeeld is de manier waarop het kabinet in Europa heeft gehamerd op de 3 procent als maximaal begrotingstekort. 'En op het momént dat het beeld ontstaat dat we dat zelf niet kunnen houden, roepen we onmiddellijk, jaaa, maar dat is niet serieus. En: als dit moet, dan tekenen we het verdrag niet. Dan wek je de indruk dat wíj hier uit noodzaak politiek bedrijven, en zíj in Brussel de verplichtingen opleggen. Terwijl het onder controle houden van de overheidsschulden primair eigenbelang is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden