Donner laat SGP voorlopig met rust

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken laat de SGP voorlopig met rust als het om de positie van vrouwen in die partij gaat. Dat blijkt uit een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Een jaar geleden oordeelde de Hoge Raad dat de Staat moet regelen dat vrouwen bij de SGP passief kiesrecht krijgen.

Minister Donner naast minister VerhagenBeeld anp

Het bestuur van de SGP liet Donner desgevraagd weten dat er in de statuten geen formele beletselen zijn tegen vrouwen. Donner stelt nu dat de partij daarmee voorlopig kan volstaan, mede omdat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg nog een uitspraak moet doen in de kwestie. Pas daarna zal Donner zich verder beraden.

De SGP liet Donner onder meer weten over leden te spreken als 'personen'. Bij de SGP zouden alleen selectiecriteria gelden als beginseltrouw, leeftijd, kerkelijke betrokkenheid en werkkring. 'Vrouwelijke leden hebben, zoals alle leden, de mogelijkheid om op de ledenvergadering een actieve bijdrage te vervullen bij de kandidaatstelling van volksvertegenwoordigers, alsook onderwerpen te agenderen etc.', aldus de partij in een brief aan Donner.

Wijs
De SGP spreekt nu van 'wijze terughoudendheid' bij de minister. 'Zijn brief geeft er blijk van dat de Staat beseft in een staatsrechtelijk en juridisch lastig parket te zitten. Dat het allemaal erg ingewikkeld is, blijkt uit het feit dat de Raad van State en de Hoge Raad twee tegenovergestelde uitspraken hebben gedaan. Ook op het Binnenhof is de botsing van grondrechten een heikel punt', aldus SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen.

Hij wijst er verder op dat de Hoge Raad zelf heeft benadrukt dat de grondwettelijke vrijheden van de SGP zo veel mogelijk moeten worden gerespecteerd.

Verbaasd
Oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn verbaasd over de opstelling van Donner, die zou zijn ingegeven door de wens de SGP te vriend te houden. Het kabinet kan straks in de Eerste Kamer afhankelijk zijn van de steun van deze partij. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw hebben vrouwen binnen de SGP nog steeds geen passief kiesrecht. Ineke van Gent van GroenLinks vindt dat Donner nu een rookgordijn optrekt door opnieuw de vraag op te werpen of vrouwen binnen de SGP gediscrimineerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden